Zet meer in op preventie van dementie

Zowel bij dementie als hart- en vaatziekten zouden risicofactoren zoals overgewicht, roken en weinig bewegen een rol spelen. ( FOTO ANP) Beeld Henriette Guest
Zowel bij dementie als hart- en vaatziekten zouden risicofactoren zoals overgewicht, roken en weinig bewegen een rol spelen. ( FOTO ANP)Beeld Henriette Guest

amsterdam - – Bij de bestrijding van dementie moet veel meer worden ingezet op preventie. In wetenschappelijk onderzoek ligt het zwaartepunt nu op vroege diagnostiek – het zo snel mogelijk vaststellen van beginnende Alzheimer. Verkeerde keuze, vindt dementie-expert Pim van Gool.

Meer onderzoek gericht op het voorkomen van dementie zou zinvoller zijn, zegt de hoogleraar neurologie aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. „Beter worden als je aan het dementeren bent, dat zien we niet zo snel gebeuren”, zegt hij. „We zouden daarom meer onderzoek moeten doen naar de risicofactoren van dementie.”

Van Gool reageert op nieuwe cijfers over de maatschappelijke kosten van dementie. Voor Nederland worden die geschat op 7,5 miljard euro per jaar. Maar doordat de mantelzorg (hulp van familie, buren, bekenden) in Nederland niet wordt betaald, vallen de werkelijke kosten drie miljard lager uit.

De cijfers over de kosten komen uit het World Alzheimer Rapport 2010, dat gisteren verscheen. Volgens Alzheimer Nederland wordt er te weinig geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Er zou veel meer geld gaan naar kankeronderzoek.

Volgens Van Gool is dat maar ten dele waar. „Ook in Nederland wordt veel geld besteed aan onderzoek naar de behandeling van dementie. En dat is eigenlijk jammer, want er is niet zo veel te winnen als de ziekte er eenmaal is.”

De Amsterdamse neuroloog vindt het verbazend dat er wereldwijd niet juist meer onderzoek wordt gedaan naar het voorkomen van dementie. Van Gool: „Er is betrekkelijk veel bekend over de risicofactoren. We weten dat de risicofactoren die een rol spelen bij hart- en vaatziekten – hoge bloeddruk, roken, overgewicht, te weinig beweging – ook risicofactoren zijn voor dementie. Dan is het interessant om na te gaan of het tijdig behandelen tegen bijvoorbeeld een hoge bloeddruk het risico op dementie verkleint.”

Binnen Europa wordt dat onderzoek alleen gedaan in Zweden, Frankrijk en Nederland. Sinds 2006 doen ruim honderd huisartsen in Almere, Het Gooi, Utrecht en Lelystad mee aan een grote, langlopende studie naar het beperken van risico’s op dementie. Van Gool is hoofdonderzoeker. De studie wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de afdeling huisartsgeneeskunde van het AMC. In 2009 is de laatste groep patiënten bij de studie betrokken, over zes jaar is het onderzoek klaar. Het gaat om ongeveer 3500 patiënten in de leeftijd van 70 tot 78 jaar: acht op de tien ouderen bleek een te hoge bloeddruk te hebben.

Van Gool: „Op zich is het een vrij overzichtelijke studie. We behandelen met bestaande middelen. Het kost niet eens erg veel. Probleem is alleen dat het een langlopend onderzoek is en die zijn vaak moeilijk te financieren.”

In Nederland betaalt het ministerie van VWS mee. „Dat is geweldig, maar we hadden destijds moeite om dat geld te krijgen, omdat de subsidieperiode de levensduur van meerdere kabinetten zou bestrijken. Het was moeilijk voor VWS om zo ver vooruit toezeggingen te doen. Maar dementie is nu eenmaal een hardnekkig probleem, we hebben een lange adem nodig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden