Weblog

ZET geeft Zutphen mooie zonne-zet

Ook het oude centrum van Zutphen krijgt de modernste energie: uit zonnepanelen. Beeld Rob Huibers
Ook het oude centrum van Zutphen krijgt de modernste energie: uit zonnepanelen.Beeld Rob Huibers

In Zutphen krijgt duurzame energie een flinke extra zet. Met dank aan Zutphen Energie Transitie (ZET), een coöperatie die al voor haar officiële oprichting succes heeft geboekt.

Vincent Dekker

Zoals ik al een paar keer heb laten blijken ben ik er een beetje trots op dat mijn dorp Bergen in de Noord-Hollanse duinen binnenkort waarschijnlijk een eigen energiebedrijf krijgt. Het werk aan de coöperatie die dat moet worden, vordert gestaag.
Maar Bergen is niet bepaald de eerste gemeente die deze groene weg inslaat. Er zijn in den lande al enkele coöperaties en heel binnenkort voegt Zutphen zich in dat rijtje. Op 12 mei, de dag van de Zutphense Klimaattop - ja ja, ze doen het daar niet voor minder -, wordt de coöperatieve vereniging De Zutphense EnergieTransitie (ZET) officieel gelanceerd.

Het eerste ZET-project voor duurzame energiewinning moeten zonnestroom-installaties op daken van scholen en gymzalen worden. Daarna wil ZET ook andere publieke en semi-publieke gebouwen in gemeente Zutphen van zonnepanelen gaan voorzien. Daarnaast gaat de coöperatie de haalbaarheid van een aantal extra windturbines op een industrieterrein onderzoeken.

Maar al voordat ZET op 12 mei echt van start gaat, heeft Zutphen al wat bereikt op het gebied van zonnestroom. Onder de naam SolarBlitz2012 is op kleine schaal een actie á la WijWillenZon gestart. Tot 31 maart kunnen belangstellenden intekenen op pakketten die door een bedrijf uit nota bene het naburige Warnsveld tegen zo te zien heel gunstige prijzen geleverd worden.

Ik denk dat energiecoöperaties wel eens dé hit van 2012 zouden kunnen worden. Wie al een coöperatie heeft of er een voorbereidt, mag zich melden; dan kunnen we er hier wellicht een mooi overzicht van bijhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden