opinie

Zet een prijs op alle verpakkingen

Fabrikanten brengen veel materialen op de markt die moeilijk te hergebruiken zijn. Veel plastic blijkt niet te hergebruiken en verdwijnt alsnog in de verbrandingsovens. Tijden zijn veranderd en nu is het tijd voor een effectievere aanpak. Beeld ThickstockPhotos
Fabrikanten brengen veel materialen op de markt die moeilijk te hergebruiken zijn. Veel plastic blijkt niet te hergebruiken en verdwijnt alsnog in de verbrandingsovens. Tijden zijn veranderd en nu is het tijd voor een effectievere aanpak.Beeld ThickstockPhotos

Dat het echt wel anders kan met verpakkingen, bewijst de Aldi. Het Duitse concern heeft aangekondigd volgend jaar helemaal geen plastic tasjes meer te verkopen. En ook geen papieren tasjes. Dat is een geweldige stap vooruit, vindt Yasemin Cegerek.

Yasemin Cegerek

Hoe anders doen veel bedrijven in Nederland het? Hier hebben veel winkelketels een handigheidje bedacht. Sinds ze voor plastic tasjes geld moeten vragen, zijn ze overgestapt op papieren tassen. Die kunnen ze nog gratis aan hun klanten meegeven.

Anderhalf jaar geleden hebben we in Nederland een prijs gezet op vervuiling. Een prijs op plastic tasjes. Vijf cent, tien cent, soms twintig. Dat heeft een reden: we willen niet dat het milieu nog verder vervuilt. We willen dat het minder wordt. Het helpt dan niet als winkelketens op zoek gaan naar de mazen in de wet en andere verpakkingen gratis gaan aanbieden. Formeel staat ze dat vrij, moreel vind ik het verwerpelijk. Want die papieren tas verdwijnt ook gewoon in de afvalbak.

Fabrikanten brengen veel materialen op de markt die moeilijk te hergebruiken zijn. Veel plastic blijkt niet te hergebruiken en verdwijnt alsnog in de verbrandingsovens.

In Nederland zitten we opgescheept met de Raamovereenkomst Verpakkingen, een overblijfsel van Rutte I. Hierin heeft de overheid de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de afvalstromen grotendeels geprivatiseerd, en neergelegd bij het bedrijfsleven. Dit jaar moet besloten worden of deze Raamovereenkomst wordt voortgezet. Ik zou zeggen: trek de stekker er uit.

Tijden zijn veranderd en nu is het tijd voor een effectievere aanpak. En dat is niet eens zo moeilijk. De oplossing ligt in de circulaire economie, waarbij je afval vermijdt en afval hergebruikt. Afval als grondstof. Ik heb als Kamerlid een motie ingediend om te komen tot een Rijksbreed programma voor deze circulaire economie. De Europese Unie heeft al een breed programma voor de reductie van plastic afval. Nederland kan daarbij aanhaken. Het uitgangspunt moet zijn dat elk product te recyclen is. Pas dan wordt Nederland echt een circulaire economie.

In Duitsland zetten ze een prijs op alle verpakkingen. Niet alleen op papieren tassen, maar ook op blikjes en op kleine flesjes frisdrank. Het argument dat het niet te betalen valt, dat we in Nederland vaak horen, kunnen we daarmee naar het rijk der fabelen verwijzen. In Duitsland kan het wel. Dus kan het in Nederland ook.

Yasemin Cegerek was PvdA-Tweede Kamerlid en parlementair rapporteur circulaire economie

Lees ook: De plastic tas in de ban: milieuvriendelijk of marketingstunt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden