Zet de tv uit en kom natuur opsnuiven

FOTO HARVEY VAN DIEK Beeld
FOTO HARVEY VAN DIEK

Zaterdag 16 april is er een vogelaarsdag voor jongeren van 14 tot 25 jaar. Sovon Vogelonderzoek organiseerde die dag met Vogelbescherming, Waarneming.nl, Dutch Birding, Vogeltrekstation en de jeugdbonden voor natuurstudie JNM en NJN.

Koos Dijksterhuis

Wie om half 7 's morgens present is in Huize Wylerberg, even boven Beek-Ubbergen, kan mee vogels vangen en ringen of op zangvogelexcursie op de beboste stuwwal. Je kunt ook vrijdagavond al een lezing horen over nachtvlinders en uilen. Zaterdagmorgen zijn er na het ontbijt nog meer natuurexcursies, ook naar de Ooijpolder aan de oever van de Waal. Er zijn masterclasses en lezingen, een mystery-birdquiz en een stagemarkt. Handig voor wie van een vogelhobby een beroep wil maken of een afstudeeropdracht zoekt.

Op mijn veertiende werd ik lid van de Algemeen Christelijke Jeugdbond voor Natuurstudie en Natuurbescherming. De voorheen christelijke jeugdbond CJN kreeg de A ervoor na fusie met de katholieke KJN. Kennelijk was katholiek niet vanzelfsprekend christelijk. Ik mocht niet bij de goddeloze NJN, want die trok op zondag de natuur in en dan moest ik naar de kerk. De ACJN heet nu JNM. Jeugdbond klinkt extremistisch, maar de ACJN was voor mij een openbaring. Er bleken leeftijdgenoten te zijn die net als ik liever vogels keken dan aan brommers sleutelden. En er werd zoals in elke club lol getrapt en geflirt. Laat thuiskomen was geen probleem, als ik zei dat ik uilen ging luisteren. Tegenwoordig gaan JNM en NJN niet meer elke week, maar nog steeds regelmatig op excursie of kamp. Wie de televisie en computer durft uit te zetten om te snuffelen aan een natuuravontuur, moet beslist naar deze vogelaarsdag komen.

Het programma staat op www.sovon.nl/jongerendag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden