Zet de antwoorden van de Cito dan maar op het bord

Scholenranking op basis van de Cito-toets? Altijd doen. Past perfect bij een land dat wereldkampioen toetsen is. Gaan we het bij internationaal onderzoek wellicht nog beter doen. Niet omdat de Nederlandse scholieren slimmer zijn geworden, maar omdat hun toetsvaardigheid nóg verder is toegenomen in vergelijking met andere landen.

Met de Citotoets denken we tegenwoordig zo'n beetje alles te kunnen meten in onderwijsland: de schoolvorderingen van leerlingen en van de school, de kans op succes in het vervolgonderwijs, de kwaliteit van een school, de kwaliteit van het totale basisonderwijs, het rendement van de investeringen van het kabinet in taal en rekenen, de kwaliteit van besturen, de beheersing van de referentieniveaus en wat je verder nog maar kunt of wilt bedenken. Daardoor is deze toets inmiddels zo topzwaar geworden dat het eind van haar levenscyclus nu toch echt wel in zicht is gekomen.

Dat einde wordt nog verder bespoedigd nu steeds meer scholen 'vals spel' spelen, variërend van teaching to the toets, de afnamevoorschriften versoepeld toepassen, tot ander strategisch gedrag.

Om deze gecorrumpeerde toets definitief uit zijn lijden te verlossen, adviseer ik scholen en besturen om de Citotoets per heden gewoon niet meer af te nemen. Ze moeten zich niet te veel van de wijs laten brengen door het laatste nieuws dat staatssecretaris Dekker van onderwijs de scores van de Cito-eindtoetsen openbaar gaat maken.

Scholen zijn nog steeds volledig vrij om de Citotoets af te nemen, en zullen dat naar alle waarschijnlijkheid ook wel blijven. Ik voorspel: een wetsvoorstel tot verplichte invoering (terecht) zal onvoldoende steun in de Tweede Kamer blijken te hebben.

Het restant van de scholen die door hun besturen verplicht worden deze toets toch af te blijven nemen, adviseer ik om antwoorden van de Cito-toets op het bord te zetten. Zo krijgt iedereen die schreeuwt om hoge opbrengsten precies wat hij hebben wil en toetst de Citotoets in ieder geval nog iets, namelijk de vaardigheid om foutloos van het bord over te schrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden