Zet Aphex Twin zijn muziekarchief online?

Aphex TwinBeeld Wikimedia

Aphex Twin is een ongrijpbaar fenomeen. Het is een imago dat de Britse technokunstenaar met verve koestert. Zie bijvoorbeeld de uitgekiende publiciteitscampagne rond zijn vorig jaar verschenen Syro, de bekende verknipte afbeeldingen van zichzelf, de onuitspreekbare songtitels, of zijn vreemde, hele vreemde muziek.

En sinds begin deze week verschijnen er opeens allemaal anonieme tracks op internet die wel heel erg de klanksignatuur van Aphex Twin dragen. Hij had het al aangekondigd, maar weinigen geloofden dat hij het echt zou doen. Maar toch lijkt het er op dat Aphex Twin, alias Richard D. James, al zijn onuitgebrachte muziek online slingert.

Technokluizenaar
In september baarde James opzien met Syro, zijn eerste plaat in dertien jaar. Op de goed ontvangen langspeler stonden sommigen tracks die al jaren oud waren. Ook dook opeens een lang verloren gewaand exemplaar van James' project 'Caustic Window' op, dat oorspronkelijk in 1994 had moeten verschijnen. 'Caustic Window' werd op een internetveiling verkocht voor meer dan 40.000 dollar. En vorige week verscheen plots een nieuwe EP, onder de titel 'Computer controlled acoustic instruments PT2 EP'. En nu volgt dus de rest van Aphex Twins muziekarchief.

In een zeldzaam interview met Richard D. James, door Koen Poolman van muziekblad Oor, kwam een licht autistische kluizenaar naar voren die het liefste in de kelder van zijn woning te Cornwall naar zijn eigen oude tracks luistert. En iets heeft de technokluizenaar doen besluiten die muziek maar eens met de wereld te delen.

Beeld WARP

Bliebjesmuziek
Het begon zondag met 'Utopia', inmiddels zijn er tientallen tracks te vinden. Er zit van alles tussen - zijn bekende bliebjesmuziek, keiharde techno of duistere ambient. Tot gisteravond kwam er steeds meer bij, maar nu staat er slechts de boodschap 'lol not aphex' te lezen en is hij naar een andere account vertrokken. Fans hebben Aphex Twin inmiddels teruggevonden bij gebruiker48736353001 - waar hij morgen zo maar weer vertrokken kan zijn.

In een poging tot recenseren van de groeiende berg onuitgebracht materiaal merkt Poolman op hoe je hoort dat een deel lijkt te stammen uit de beginperiode rond 1990, maar er ook veel recenter spul tussenzit. Poolman, die Aphex Twin al jaren volgt, is ervan overtuigd dat het Aphex Twin is. Alleen waar dit gaat eindigen blijft gissen. Naar verluidt heeft Richard D. James nog honderden onuitgebrachte tracks.

Of is het een grap? Is het iemand die met zijn of haar computer gewoonweg heel dicht het geluid van Aphex Twin weet te benaderen en ermee probeert aan te tonen dat Aphex Twin maar een overschat fenomeen is? Oordeel zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden