Zestig lichamen gevonden in Bosnisch stuwmeer

amsterdam – In een stuwmeer nabij het stadje Visegrad, in het Servische deel van Bosnië, hebben onderzoekers zestig lichamen aangetroffen. De leden van het Bosnische Instituut voor Vermiste Personen begonnen vorige maand met de berging van de lichamen, die werden ontdekt nadat het waterpeil in het meer was gezakt door werkzaamheden aan de dam.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om Bosniakken (moslims), gedood door Servische militieleden die Visegrad in mei 1992 hadden ingenomen. Na de inname richtten de militieleden een slachting aan onder de moslims, die toen nog de grootste bevolkingsgroep van de stad vormden.

Bosniakken werden bijeengedreven in huizen, die werden afgesloten en in brand gestoken. Ook werden Bosniakken geëxecuteerd op de centrale brug in de stad en op bruggen elders. De lichamen werden gedumpt in de rivier de Drina, die Bosnië van Servië scheidt, waarna ze een paar kilometer stroomafwaarts dreven en bleven steken in het stuwmeer. Er zijn in de loop der jaren al honderden skeletten op de oevers van het meer aangespoeld. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft tot nog toe drie personen berecht voor wreedheden die in Visegrad werden begaan.

Volgens de nieuwssite Balkan Insight zijn de onderzoekers vorige maand beschoten. Op de bodem van het meer was in 2003 een koelwagen aangetroffen met tientallen lijken van Kosovaren, die waren geëxecuteerd en naar het Servische deel van Bosnië waren versleept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden