Zestig keer deelnemen aan het songfestival heeft onze taal (een beetje) verrijkt

Beeld ANP

Dit jaar doet Nederland voor de zestigste keer mee aan het Eurovisiesongfestival. Van de 39 Nederlandstalige inzendingen wonnen er drie; 21 keer zond Nederland een Engelstalig nummer in, waarvan er één won: ‘Ding-a-dong’ van Teach-in.

Over Ding-a-dong gesproken, Nederland zond wel vaker nummers in met betekenisloze klanknabootsingen die in het hoofd bleven rondzingen: ‘Tong-tiki-tong’ (1966) van Milly Scott, ‘Ring-dinge-ding’ (1967) van Thérèse Steinmetz en de absolute oorwurm ‘Sha-la-la-lie’ (2010) van Sieneke.

Sommige Nederlandstalige inzendingen hebben blijvende sporen nagelaten in onze woordenschat. Zo schreef De Gelderlander vorig jaar over een CDA-politica dat ‘haar hakjes tik tak op de stoep’ klonken. Bij menige oudere lezer zal die typering het refrein van ‘Kleine kokette Katinka’ (1962) van De Spelbrekers in herinnering hebben gebracht (‘haar hakjes tik tak op de stoep/ korte rok met nauwe coupe’). Onder invloed van het refrein van ‘Als het om de liefde gaat’ (1972) van Sandra & Andres (‘doe jij maar gewoon, da’s gek genoeg’) werd het cultuurcliché ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ zo courant, dat dit in 1976 in Van Dale werd opgenomen.

Sinds het nummer ‘Amsterdam’ (1980) van Maggie McNeal noemen we alleen nog maar ‘Amsterdam, de stad waar alles kan’, terwijl voorheen ook andere Nederlandse steden zo werden getypeerd. De inzending van 1977 (‘De mallemolen’, uitgevoerd door Heddy Lester), ten slotte, verrijkte onze taal met een wijsheid die nu geregeld als spreekwoord wordt gedebiteerd: ‘in de mallemolen van het leven draai je allemaal je eigen rondje mee.’

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden