Zestig journalisten, 108 kalveren en tien cameraploegen

AALTEN - Als de drie vrachtwagencombinaties met de kalveren het ijzeren hek van slachterij Kropveld-Schipstal (KSA) in Aalten naderen, zwelt het gejoel van de menigte aan. “Moordenaars, moordenaars”, scandeert een bonte mengeling van dierenbeschermers en autochtone pubers in de richting van de chauffeurs. Een halve minuut later valt het hek weer in het slot. De slacht kan beginnen.

GERBEN KUITERT

In Nederland worden jaarlijks circa 2,1 miljoen kalveren geslacht. Nooit in de geschiedenis zijn kalveren met zoveel vertoon naar het abattoir vervoerd als de 108 stuks vee, die gisteren van de Veluwe naar Aalten werden gebracht. De dieren waren dan ook de eerste van de in totaal 63 000 Britse kalveren, die de komende zes weken op last van het ministerie van Landbouw worden afgemaakt omdat ze mogelijk de gekke-koeienziekte BSE onder de leden hebben.

In aanwezigheid van een zestigtal journalisten en tien cameraploegen uit heel Europa werd de eerste voor de slacht bestemde groep Britse kalveren gistermiddag op het bedrijf van contractmester Cor Groenesteyn in Voorthuizen op de Veluwe de vrachtwagens ingedreven. De kalveren zijn eigendom van Denkavit Nederland, één van de grote spelers op de Nederlandse kalvermarkt. Denkavit krijgt de schade vergoed door de overheid.

Nerveus geworden door de enorme belangstelling van de media, laten de 28 weken oude kalveren zich slechts met moeite de vrachtwagens indrijven. Dit tot ergernis van boer Groenesteyn, die de journalisten toeschreeuwt bij de hekken weg te gaan. Het helpt weinig. Zodra het geluid van kletterende hoeven te horen is, spurt de menigte weer naar voren. De vrachtwagens waarin de dieren de gang naar de slachtbank maken, worden begeleid door twee commandowagens van waaruit de politie normaliter de inzet van de mobiele eenheid coördineert.

Bij de slachterij KSA, pal tegenover het NS-station van het 18 000 zielen tellende Aalten, worden de vrachtwagens opgewacht door een menigte van actievoerders en nieuwsgierigen. Leden van organisaties die opkomen voor het welzijn van het dier, zoals de Vegetarïersbond, Lekker dier en PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) hebben met spandoeken en sandwich-borden post gevat bij het hek. Aan de metalen KSA-poort hangt een grafkrans. De houten kruisen, die op de straatstenen liggen, en de zwarte kleding van de demonstranten geven de 'dodenwake' van de dierenvrienden extra cachet.

De particuliere bewakingsdienst die door de KSA-directie is ingehuurd nadat er woensdag een bommelding bij het bedrijf was binnengekomen, zorgt ervoor dat geen van de demonstranten het terrein van het slachthuis betreedt. Als het hek weer dicht is, zijgt een jeugdige PETA-sympathisante ineen en laat haar tranen de vrije loop.

- Vervolg op pagina 7 - Ons commentaar op pagina 9

450 000 liter bloed gaat naar de AVR VERVOLG VAN PAGINA 1

Een groepje autochtonen reageert onverschillig op het stille verdriet. Wijzend op de pearcing die het meisje door haar onderlip heeft laten aanbrengen, lispelt een zwaarlijvige Aaltenaar: “Een stuk touw door die ring en ze valt niet op tussen die kalveren . . .”

Voor KSA is het slachten van de 64 000 Britse kalveren een omvangrijke, en zeker ook financieel aantrekkelijke, klus. Het bedrijf slacht normaliter wekelijks 2 000 kalveren voor de Japanse markt. Die werkzaamheden worden zes weken stilgelegd voor deze speciale opdracht, waarbij circa 10 000 kalveren per week moeten worden geslacht. Op een geïmproviseerde persconferentie in café De Driesprong, vertrouwd adres voor feesten en partijen in Aalten, benadrukt KSA-directeur H. Swinkels dat er in verband met de mogelijke risico's op besmetting stringente veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Om zichzelf te kunnen overtuigen van het feit dat het slachten een voor de dieren pijnloze en vanwege de genomen maatregelen voor het personeel risicoloze bezigheid is, mogen journalisten later op de middag een kijkje nemen in de slachterij.

In speciale overalls die na gebruik worden vernietigd, voert de tocht onder meer langs de slachthal en de speciaal gekoelde opslagsilo's voor het bloed. Het slachten op zich gebeurt met een schietmasker, waarbij een pin de hersens van de kalveren doorboort. Met een halssnede laat men vervolgens circa zeven liter bloed uit een kalf stromen. Deze stroperige massa - in totaal 450 000 liter - wordt in tankwagens afgevoerd naar AVR Chemie in Rotterdam, waar het wordt verbrand. De kadavers gaan dagelijks in verzegelde containers naar bedrijven in Son en het Friese Bergum. AVR Chemie wil het aangevoerde bloed op zondagen verbranden om vermenging van de kalverrestanten met ander afval te voorkomen. De fracties van de RPF, SGP, GPV en het CDA in de Tweede Kamer vragen zich overigens af of de zondag hiervoor moet worden ontheiligd, omdat er in Nederland voldoende verwerkingscapaciteit zou zijn om dit op werkdagen te kunnen doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden