Zestig componisten creëren lawine van minutenwalsen

(Trouw)

Je hebt mensen die vlinders verzamelen, of modeltreinen of postzegels. Ook in de muziek vind je die rare snuiters. In Nederland bijvoorbeeld Marcel Worms, die al jarenlang een nieuwe blues vraagt aan iedere componist die hij tegenkomt. Dat leverde al een aantal cd’s op met interessante en minder interessante werken. Je zou haast gaan denken dat dit kleine Nederland die verzamelaars – liefhebbers van het kleine, maar wel in grote aantallen – aantrekt.

Want de in Amsterdam en Parijs woonachtige Amerikaan Guy Livingston doet in zijn project ’One Minute More’ iets soortgelijks als Marcel Worms: hij vroeg zestig componisten een stuk van een minuut voor hem te schrijven en plakte die werken achter elkaar op deze dvd. De korte werkjes komen van beide kanten van de Atlantische Oceaan. Zes filmers maakten er filmpjes bij. Resultaat: zestig films, zestig componisten, zestig seconden voor ieder stuk, een lawine van minutenwalsen als een bizarre staalkaart van het hedendaagse componeren.

Het is overigens niet de eerste keer dat Livingston zijn muzikale postzegels in een album bij elkaar brengt: eerder verscheen de cd ’Don’t Panic! 60 Seconds for Piano’, met zestig andere componisten. En ook daar klonken rijp en groen door elkaar heen.

Een handvol componisten in deze nieuwe serie is in staat in korte tijd een volledige handtekening te zetten: Eric de Clercq, Ron Ford, Donnacha Dennehy, Julia Wolfe, Jed Distler, David Dramm en George Antheil (de enige dode componist hier) bijvoorbeeld. Maar mijn favoriet is wel ’Hang On’ van Cor Fuhler: die laat de piano met magneetjes (?) op de snaren klinken als iets buitenaards. ’Hang On’ had voor mij wel een half uur mogen duren.

Livingston is op zijn sterkst in de ’klassiekere’ stukken op deze dvd, geschreven in de traditie van Chopin (De Clercq), Debussy of Ligeti (Stevan Kovacs Tickmayer). In die werken plaatst hij zijn klanken mooi in de tijd, heeft hij een lichte aanslag waarmee hij kan kleuren en geeft hij zijn spel bij tijd en wijle ook het gewicht mee dat de donkerder gekleurde stukken kunnen gebruiken (Julia Wolf, Ron Ford).

Het is bij ’One Minute More’ zoals met een doos bonbons. Je moet een sterke maag hebben om alle compositietjes achter elkaar te beluisteren – van zó veel lolligheid en luchtballonnetjes word je snel moe. Maar een paar muzikale miniaturen op een dag kunnen je in een goede stemming brengen.

Livingston toert de komende tijd door Nederland met de complete zestig werken en film. Zestig nieuwe stukken in een concert dat je waarschijnlijk beleeft als een toegift zonder eind. Hij begint morgenmiddag in festival November Music in Den Bosch en gaat dan door naar Velp, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. Informatie op www.guylivingston.com en www.novembermusic.net. De dvd is te koop via de hiervoor genoemde website van Livingston, en via www.amazon.com. (AF)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden