zestien lijstjes

Wat waren de beste boeken van 2015? We vroegen het dit jaar aan schrijvers, uitgevers, recensenten en boekhandelaars; deskundige veellezers die u graag hun tips geven.

Blozend zat Joris Luyendijk in november aan de tafel van 'De Wereld Draait Door' om een Gouden Boek in ontvangst te nemen voor 'Het kan niet waar zijn', zijn boek over bankiers en de mores in de City, waar hij zelf rijk van werd. Oplage: 250.000. De schrijver zelf had het succes niet zien aankomen. En wie wel? 'Het kan niet waar zijn' is naast 'Gouden Jaren' van Annegreet van Bergen dat in 2014 al aan een zegetocht begon, een van de best verkopende boeken van 2015. Alleen 'Grey' van E.L. James en 'Wat ons niet zal doden' van David Lagercrantz scoorden ook hoog, terend op eerdere successen: respectievelijk de trilogieën 'Fifty Shades of Grey' en Stieg Larssons 'Millennium'.

Wie de Nederlandse bestsellers bestudeert, bestudeert de tijdgeest, schrijft Erica van Boven in haar vorige week verschenen studie naar bestsellers in Nederland tussen 1900 en 2015. De tijd- en marktgebonden bestseller biedt zicht op 'sociale verhoudingen, gedragspatronen, denkpatronen' in een bepaalde periode. Dat is nu zo, maar dat was ook honderd jaar geleden al zo, bijvoorbeeld toen rond de eerste feministische golf de emancipatieroman 'Hilda van Suylenburg' triomfen vierde met acht drukken in een paar jaar tijd, of vijftig jaar geleden toen 'Ik Jan Cremer' (16 drukken en 149.247 exemplaren in één jaar tijd) de seksuele revolutie aankondigde. Van Boven schrijft dat veel van de huidige zorgen om de verschraling van de boekenmarkt door 'bestselleritis' ver terug gaan, zoals ook het aanschuiven bij DWDD al ver teruggaat. In 1918 zag Felix Timmermans al het succes van zijn 'Pallieter' enorm toenemen dankzij een lezingentournee door het land. In 1934 werd als Boekenweekgeschenk een mapje auteursfoto's verspreid, al sprak men daar toen wel schande van.

Relatief nieuw is wel dat de grote bestsellers geen romans meer zijn, maar non-fictieboeken. Dat de boekenmarkt zich afgelopen jaar licht herstelde na het Polare-crisisjaar 2014 is voor een groot deel aan het 'anti-bankenboek' te danken. Neemt niet weg dat als je kijkt naar de verdeling literaire fictie en non-fictie, de fictie nog steeds meer verkoopt. Groot verkoopsucces was er ook voor Griet Op de Beeck: 'Kom hier dat ik u kus', net als bij het boek van Annegreet van Bergen een succes dat vooral door mondreclame werd gehaald. Literair succes was er voor Adriaan van Dis ('Ik kom terug'), winnaar van de Libris Literatuurprijs, voor Jeroen Brouwers ('Het hout'), winnaar van de ECI-prijs, en voor Connie Palmen die verraste met haar roman over het dichterspaar Plath & Hughes. Verrassende nieuwkomers waren er ook. Onder de vele debuterende BN'ers viel Kim van Kooten op met haar gemengd ontvangen seksueelmisbruikroman 'Lieveling', en dichteres Hagar Peeters met het alom geprezen 'Malva', over de door haar vader verwaarloosde dochter van Pablo Neruda.

De romans van Palmen en Peeters vinden we ook terug op 'de lijstjes' van 2015. Voor deze keer hebben we een bredere groep veellezers gevraagd hun tips met u te delen: schrijvers, uitgevers, recensenten en boekhandelaars. Daarbij mochten de uitgevers (net zomin als de schrijvers trouwens) geen eigen boeken kiezen. Bij een van hen konden we het noemen van één eigen uitgave echter moeilijk verbieden. Heb je de winnares van de Nobelprijs in huis, dan valt dat feit lastig te negeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden