Zestien Amerikaanse staten spannen rechtszaak aan tegen Trump om noodtoestand

Xavier Becerra, hoofdaanklager van Californië.Beeld AP

Een coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. 

De Californische hoofdaanklager Xavier Becerra zei dat hij samen met zijn collega’s uit Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon en Virginia Trump aanklaagt om ‘zijn misbruik van presidentiële macht te stoppen’.

“President Trump behandelt de wet met de grootste minachting”, aldus Becerra. “Hij weet dat er geen grenscrisis is, hij weet dat het uitroepen van de noodtoestand niet gerechtvaardigd is en hij geeft toe dat hij deze zaak voor de rechter vermoedelijk verliest.”

“We klagen president Trump aan om te voorkomen dat hij eenzijdig geld steelt van de belastingbetaler, gereserveerd door het Congres voor de mensen in onze staten. Voor de meesten van ons is het kantoor van de president geen plaats voor theater”, voegde hij daar aan toe.

Juridische vertraging

Volgens Becerra is er geen sprake van een noodtoestand aan de grens met Mexico. De president had volgens hem eerder al gezegd dat hij geen noodtoestand hoefde uit te roepen om de muur te bouwen. “Presidenten horen geen noodtoestanden uit te roepen alleen met als doel om fondsen te plunderen, omdat ze het Congres niet zo ver kregen om hun plannen te bekostigen”, zei Becerra bij de zender MSNBC.

President Trump liet eerder weten dat hij rekening hield met deze juridische vertraging. “We zullen gedaagd worden en dan zullen ze naar de federale rechter stappen. We krijgen waarschijnlijk een slechte uitspraak en dan nog een slechte uitspraak en dan eindigen we in het Hooggerechtshof en hopelijk krijgen we daar een eerlijke behandeling en winnen we, net zoals met het inreisverbod.”

Trump riep de situatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens vorige week uit tot ‘nationale noodtoestand’. Daardoor kan hij zonder tussenkomst van het Congres geld vrijmaken dat hij wil gebruiken om een muur te bouwen aan de grens met Mexico te bouwen. Dat is een van zijn verkiezingsbeloftes. Met de muur wil Trump illegale immigratie tegengaan en zegt hij de criminaliteit door immigranten te verminderen.

Lees ook:

Heeft Trump terecht de noodtoestand uitgeroepen? 

Rechters in de VS buigen zich nu over die vraag. In zeker drie zaken gaan rechters kijken of president Donald Trump terecht de noodtoestand heeft uitgeroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden