Zesjes

'Die zesjescultuur is een mythe', beweerde ik onlangs in deze krant. Het was in een interview, en ik werkte mij op tot het punt dat ik dat riep. Gegrepen door mijn eigen woorden viel ik stil. Soms zeg je iets waarvan je niet zeker weet of het waar is, maar dat je graag zou willen onderzoeken omdat iedereen het tegendeel zo klakkeloos aanneemt.

Toevallig organiseerde mijn school vorige week een informatieavond over dit thema. 'Zesjescultuur, van zes naar zeven!' Het was voor ouders, maar ik mocht ook komen. De spreker was professor Westenberg van de Universiteit Leiden. Hij was stellig: de zesjescultuur is een Groot Probleem. Desondanks was de aula slechts voor een vijfde deel gevuld. Ik dacht: hier zitten ze dus, de zesjes. Precies zo groot is het probleem. De zevens en achten zijn thuisgebleven. Het gaat met culturen immers net als met ziektes: zodra je hen een naam geeft, bestaan ze. Het is tovenarij. Er is bij ons op school een deathmetal-cultuur. Die bestaat uit drie jongens, die dat hebben afgesproken.

Zo simpel is het natuurlijk allemaal niet. Er is onderzoek gedaan. 16 procent van de scholieren interesseert het allemaal weinig (etiket: 'berustende volgers'), en maar liefst 34 procent valt in de categorie 'gemaksgerichte levensgenieters'. Dat is niet goed, vindt men op het ministerie. Ik begrijp dat. Stel, u ligt op operatietafel, en terwijl u wegzakt in narcose fluistert de chirurg in uw oor: 'Dag, ik ben De Vries, ik ben echt een gemaksgerichte levensgenieter. Een zesjesman.'

De professor stelde vast dat leerlingen niet worden gestimuleerd om uit te blinken, omdat een zes genoeg is. Ik dacht: wij stimuleren ons hier een ongeluk, maar dat kan die professor niet weten natuurlijk. Hoe dan ook, de oplossing voor het probleem bleek simpel. De school moet voortaan zeggen: 'vanaf heden alleen zevens. Een zeven is voldoende. Een zes niet.'

Ik begreep ineens waarom de gemaksgerichte levensgenieters onder de ouders ook niet naar deze avond waren gekomen. Vijf soorten onvoldoendes, is dat niet meer dan zat? De eerste leraar die het verschil in niveau tussen een twee en een drie fatsoenlijk kan uitleggen moet ik nog tegenkomen. Trouwens, als iedereen dit jaar zevens gaat halen voor het eindexamen wordt de normering van hogerhand aangepast. Het landelijk gemiddelde moet namelijk rond de zes-komma-vijf uitkomen. Als er ergens een zesjescultuur heerst dan is dat bij het College voor Examens.

Professor Westenberg kreeg van mij een zesje, voor de moeite. Of hij dat voldoende vindt, is aan hem.

Nog even terug naar dat onderzoek. Er bestaat kennelijk ook een groep 'statusgerichte toekomstplanners'. Tot deze gruwelcategorie schijnt toch nog 11 procent van de leerlingen te behoren. Jakkes, denkt de levensgenietende leraar in mij, werk aan de winkel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden