update

Zeshonderd banen op de tocht bij vestiging Siemens in Hengelo

Het hoofdkantoor van  Siemens in München.  Beeld EPA
Het hoofdkantoor van Siemens in München.Beeld EPA

Het Duitse technologieconcern Siemens sluit zijn vestiging in Hengelo. Een woordvoerder van het Duitse bedrijf heeft dat bevestigd. Er werken zo'n zeshonderd mensen in de vestiging. Zij krijgen vanochtend te horen hoe lang zij nog werk hebben.

De sluiting maakt onderdeel uit van een reorganisatie bij zijn energie- en gastak, waarbij wereldwijd 6900 banen verloren gaan. Op dat vlak krijgt Siemens de laatste tijd minder opdrachten vanwege de stormachtige opkomst van hernieuwbare energie.

De helft van het massaontslag valt in Duitsland. In het oosten van het land gaan twee grote fabrieken dicht. Het concern heeft meer dan 370.000 werknemers. Siemens maakt onder meer grote installaties voor de oliewinning, energiecentrales en gasturbines. Daar is steeds minder vraag naar.

Het personeel wordt vanochtend bijgepraat bij een bijeenkomst in de Grolsch Veste. Daar geeft de topman van de divisie via een videoverbinding uitleg over de sluiting.

Eigen benen

Volgens directeur personeelszaken Janina Kugel zijn de ingrepen nodig om ervoor te zorgen dat het bedrijf op het gebied van energie voldoende concurrerend blijft. Het concern is al langer bezig met een transformatie van de bedrijfsstructuur, waarbij verder onder meer de gezondheidstak op eigen benen wordt gezet.

Het is ook niet voor het eerst dat er stevig wordt gesnoeid bij Siemens. Zo kondigde het bedrijf in mei nog een reorganisatie aan bij zijn digitale tak. Daarbij werden 1700 banen in Duitsland geschrapt en werden duizend arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners.

Vakbonden

De vakbonden reageren geschokt op de sluiting van de Siemens-vestiging in Hengelo. CNV-bestuurder Gerard van der Molen noemt de beslissing "een dramatisch verhaal''. "Dit raakt de regio hard.''

Van der Molen stelt op korte termijn met het Duitse bedrijf in gesprek te willen. Daar wil hij het in eerste instantie hebben over het behoud van banen. Pas daarna gaat het wat de CNV betreft over "een eerlijke compensatie voor het verlies van banen''. Van der Molen wijst erop dat de gemiddelde leeftijd van het Siemens-personeel ,,redelijk hoog'' is, wat de kans op het vinden van een nieuwe baan bemoeilijkt.

FNV wil nog niet inhoudelijk reageren omdat Siemens de bonden nog niet heeft ingelicht. "Als dit waar is, is het een verschrikkelijke klap voor iedereen die daar werkt'', liet een woordvoerder weten.

'Veel vacatures'

Minister van sociale zaken Wouter Koolmees vindt het "heel slecht'' dat zoveel mensen door de sluiting van de Siemens-vestiging in Hengelo hun baan verliezen. Op de bedrijfssluiting zelf wilde hij vandaag voor de ministerraad geen commentaar geven.

"Ik wil eerst eens goed kijken wat er aan de hand is. Maar een geluk bij een ongeluk is dat dit gebeurt bij een aantrekkende economie. Er zijn veel vacatures. Ik hoop dat de mensen snel weer een andere baan vinden", aldus de minister.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden