Zesdelige serie bij de NCRV over mystiek en mysterie

'De lijkwade', morgenavond 22.43-23.24 uur, Ned. 1.

Maar het laatste woord over dit raadsel blijkt daarmee niet te zijn gezegd. Volgens nieuw vergelijkend onderzoek door Russische deskundigen dateert de lijkwade van veel vroeger. Die mening wordt versterkt, nu is gebleken dat mummies die aan de hand van het materiaal waarin zij waren verpakt werden gedateerd ook veel ouder zijn. Allerlei invloeden van buitenaf maken een juiste datering van linnen erg moeilijk. Vooral als linnen blootgesteld is aan vuur vinden er allerlei chemische reacties plaats die de in 1988 toegepaste koolstofanalyse op losse schroeven zetten.

Deze interessante gegevens komen aan de orde in de documentaire die Roel Oostra over de lijkwade maakte. Het is een internationale produktie voor BRT, WDR en het Amerikaanse Discovery Channel. Voor Nederland kreeg de NCRV de rechten. Roel Oostra is geboeid door mysteries en leefde zich uit in het zoeken naar nieuwe achtergronden voor raadsels die de mensheid bezig houden. De documentaire van morgenavond over de lijkwade is de eerste aflevering in een serie van zes. Oostra werkte wat de lijkwade betreft nauw samen met de Britse schrijver Ian Wilson, die in Hongarije een afbeelding van de lijkwade uit de twaalfde eeuw ontdekte en dat was 150 jaar voordat de lijkwade volgens het onderzoek uit 1988 ontstond. Er worden lijnen uitgezet naar Turkije, die kunnen verklaren waarom er geen beschrijvingen bestaan van dit voor de christenheid hoogst belangrijke reliek.

Na de lijkwade volgen we Oostra volgende week (7 februari) op zijn speurtocht naar de Ark des Verbonds. Die brengt hem via Egypte naar Axum, de heilige stad van Ethiopië. De mysterieuze lijnen van Nazca in Peru komen in aflevering drie (14 februari) aan de orde. De 'lijnen' zijn vanuit de lucht over een afstand van duizenden vierkante kilometers waar te nemen. Er is wel gesuggereerd dat ze door wezens van een buitenaardse beschaving werden aangelegd. De sleutel voor dit geheim ligt mogelijk in het Andesgebergte, waar medicijnmannen trouw zijn gebleven aan onderdelen van een oude godsdienst die alles met de sterren had te maken.

In deel vier (21 februari) gaan we met Oostra en auteur Herman Vuysje op bedevaart naar Santiago de Compostella. Atheïst Vuysje erkent dat de tocht naar Compostella waarschijnlijk de enige bedevaart met toekomst is. De Dode Zee-rollen zijn ook goed voor een interessante documentaire (28 februari). Daarin ontvouwt de historicus Robert Eisenman zijn theorie over het vroegste christendom. De reeks wordt 7 maart besloten met de burchtruïne van Montsegur in de Zuidfranse Pyreneeën, waar volgens de overlevering de Graal werd bewaard waar mensen tot op de dag van vandaag naar op zoek zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden