’Zesde Zintuig’ voor kinderen

De elfjarige Haley Joel Osment kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol in 'The Sixth Sense'. Hij speelde een jongen die spookverschijningen zag. (FOTO AFP)

Ze praten met doden of dieren, zijn supersensitief, voelen zich ’anders’. En ze zijn mogelijk goed voor flinke kijkcijfers: paranormale kinderen.

Na de tv-hit ’Het zesde zintuig’ (RTL) komt SBS6 dit najaar met een tv-programma rond speciaal begaafde kinderen. Voor hen was in het televisieaanbod tot nog toe weinig aandacht, aldus de commerciële zender. Uitgangspunt is ’de hulpvraag’ van gezinnen. Die zijn volgens een woordvoerder van SBS6 soms ’wanhopig’: de kinderen worden gepest of voelen zich ongelukkig, hun ouders weten zich geen raad.

De productie is in volle gang, de kandidaten worden nog gescreend, maar nu al is er kritiek op het programma. „Je moet kinderen niet bevestigen in die onzin”, zegt filosoof Herman de Regt, hoofddocent aan de universiteit van Tilburg en co-auteur van het boek ’Wat een onzin! Wetenschap en het Paranormale’. „Van die waandenkbeelden komen ze nooit meer af.”

De Regt verklaart ervaringen die anderen ’paranormaal’ noemen uit magisch of teleologisch denken. Dat betekent: denken dat alles een doel heeft, dat toeval niet bestaat. „Bijvoorbeeld dat er wolken zijn, omdat de plantjes regen nodig hebben.” Alle kinderen maken zo’n magische periode door, en sommigen ’trekken conclusies die je niet hoeft te trekken’, aldus de filosoof. „Op dit moment hebben we uitstekende redenen om te geloven dat paranormale kinderen niet bestaan.”

Ach ja, zegt paragnost en ooit Zesde Zintuigfinalist Liesbeth van Dijk, die in het nieuwe SBS6-programma de kinderen begeleidt. „De heksenjacht is weer begonnen.” Zij heeft geen zin om in de ’welles-nietessfeer’ te belanden. Het programma wordt heel integer gemaakt, benadrukt ze: „Het is totaal niet sensationeel, eerder te braaf en documentaireachtig lief.”

Hoeveel kinderen zich bij de programmamakers hebben gemeld, wil Van Dijk niet zeggen: „Het zijn er een hele hoop”. Dat ’paranormale gave’ hetzelfde zou zijn als ’magisch denken’, bestrijdt zij: „Daar hebben we bij de selectie op gelet. De magische denkers hebben we niet genomen.”

Zo ontmoette de paragnost tijdens de screening twee broertjes die de geestesverschijning van hun vader in hun kamer zagen. „Hun ouders waren gescheiden, de jongens hadden hun vader heel lang niet gezien. Toen ze eindelijk bij hem langs mochten, deed hij stomdronken de deur open. ’We willen je nooit meer zien’, zeiden ze. Diezelfde avond overleed hij.”

Deze twee jongens hebben de uitzending niet gehaald – hun ervaringen waren volgens Van Dijk ’magisch’. „Ik heb alleen kindertjes genomen met bewijzen dat er ook iets anders is.” Meer wil ze in dit stadium niet over de kandidaten kwijt.

Volgens filosoof De Regt moeten kinderen die bijzondere dingen voelen of zien, geholpen worden in plaats van gesterkt in een ’waan’. Ze moeten inzicht krijgen in de complexiteit van hun brein, waaruit die aparte ervaringen voortkomen.

Van Dijk brengt daar tegenin dat zij de speciaal-begaafde kinderen, die vaak eenzaam zijn en door niemand worden geloofd, wel degelijk hulp biedt: „En als ik merk dat er meer aan de hand is, dan worden ze onmiddellijk doorgestuurd naar de kinderpsychiater”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden