Zesde versnelling maakt Wennemars te gretig

Op het meest hoogstaande sprinttoernooi ooit op zeeniveau, behaalde Erben Wennemars met de zesde plaats zijn slechtste resultaat. Zelfs beste Nederlander werd hij niet, nadat hij weer werd ’gestraft’ door zijn zesde versnelling.

Van het Nederlandse mannenkwartet kon slechts Beorn Nijenhuis met voldoening terugkijken. Eindelijk liet hij als vijfde op het hoogste podium zien welke capaciteiten hij heeft, hoe ver de topmannen Lee Kyuo-Hyuk en Pekka Koskela ook bij hem (en alle anderen) weggleden.

Gerard van Velde werd op zijn vijftiende WK gediskwalificeerd; Jan Bos reed bedroevende 500 meters en Wennemars bleef ver verwijderd van zijn doel: voor de derde keer wereldkampioen worden.

Rond Wennemars wakkerde dat de discussie weer aan over zijn uitstapje naar het allroundschaatsen. In Hamar sloten de gelederen zich. De coaches Geert Kuiper en Gerard Kemkers en de rijder zelf ontkennen ook na de deceptie dat het zijn weerslag heeft op zijn snelheid.

Voor Kemkers was het falen van Wennemars verklaarbaar. Ofschoon hij zijn eerste dag naar behoren doorkwam, was het gat op Lee en Koskela drietiende. „In zijn gretigheid maakte hij op de tweede 500 meter zijn klassieke fout”, aldus Kemkers. „Erben heeft van nature een zesde versnelling, terwijl hij er maar vijf nodig heeft. Die zesde versnelling is een straf voor hem, die maakt hem te gretig. Of iemand van zijn ervaring die fout nog mag maken? Een mens is helaas niet altijd zo gemakkelijk te sturen.”

Volgens Kemkers is het rijden van de NK allround voor Wennemars juist waardevol geweest. „Natuurlijk zat er een risico aan, hij had uitgejouwd kunnen worden, of het had op een lijdensweg kunnen uitlopen. Maar het goede resultaat heeft veel opgeleverd. Hij heeft er veel energie uitgehaald die hij voor dit toernooi kon gebruiken.”

Woensdag en donderdag wil Wennemars zich in Heerenveen bij de skate-off plaatsen voor de WK allround. Hij zegt er de man niet naar te zijn om zich totaal te richten op die ene hoogste prijs. „Vorig seizoen heb ik me alleen op de Spelen geconcentreerd. Ik ben blij met het brons dat ik daar won, maar zoiets wil ik niet meer. Veel rijden en overal meedoen om de prijzen is wat ik leuk vind. Dat ik nu hoog sta in de wereldbeker, vind ik fantastisch.”

Wennemars mag dan een constant en goed seizoen rijden, het is de vraag of hij met zijn keuze voor kwantiteit ooit nog de pieken zal bereiken uit 2004 en 2005, toen hij zich liet kronen als wereldkampioen. „Rijdt Erben een vijf kilometer? Dat zou een Koreaan nooit doen”, zei wereldkampioen Lee verbaasd.

Lee was de te kloppen man, en uitgerekend Wennemars wees er op dat de Koreaan nog nooit een erepodium had beklommen. In Hamar deed de voormalige eeuwige vierde dat vol overtuiging. Het deerde hem niet eens dat hij zijn eerste 1000 meter alleen moest rijden. „Alleen rijden is prima, dan word je niet afgeleid door een tegenstander.”

In het verleden brak de spanning Lee regelmatig op; in Hamar slaagde hij erin relaxt te rijden. Zo was het op een iets lager niveau met Beorn Nijenhuis, de wereldkampioen junioren uit 2002. Die status heeft hij als senior nog niet kunnen waarmaken.

„Vroeger was ik veel bezig met schaatsen en de dingen daar omheen. Soms is het goed je te laten verleiden door andere dingen. Dat geeft rust. Alles klopt nu vrij aardig. Ik heb goede buizen, een goede trainingsmaat (Wennemars!, red), ik ben fit en ik denk minder aan schaatsen.”

De vijfde plaats bij de WK moet de eerste stap voorwaarts zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden