Zesde noodpomp naar Kockengen: huizen nog steeds onder water

Jongetjes rennen door een ondergelopen straat in Kockengen. Beeld anp
Jongetjes rennen door een ondergelopen straat in Kockengen.Beeld anp

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden schakelt vandaag een zesde noodpomp in om het dorp Kockengen droog te pompen. In dat dorp staan straten en huizen nog steeds onder water na het hevige noodweer gisteren. Het schap hoopt dat Kockengen door de extra pomp en andere maatregelen aan het eind van de de dag weer droge voeten heeft, zei een woordvoerster.

Kockengen ligt het op laagste punt van de polders tussen Maarssenbroek en Amsterdam. Als het hard regent loopt al het water naar het dorp. Maandag kwam daar volgens de woordvoerster nog eens bij dat Amsterdam ook te kampen had met grote wateroverlast en dat vanuit die richting ook heel veel overtollig water richting de polders is gepompt. Gemeente en schap gaan het waterprobleem in Kockengen aanpakken, maar het duurt nog 10 jaar voor dat project klaar is.

Normale zomerpeil
In het Land van Heusden en Altena is ook nog een noodpomp aan het werk om akkers en polders droog te pompen. In de rest van het gebied van waterschap Rivierenland is het overtollige water weg en staan de watergangen volgens een woordvoerster weer op het normale zomerpeil. Het schap hoopt op een paar zonnige dagen, zodat de kletsnatte bodem opdroogt.

De plensbuien die gisteravond over Zuid-Limburg trokken hebben daar volgens het waterschap Roer en Overmaas geen overlast veroorzaakt. Wel staan de beken en waterbuffers helemaal vol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden