Zes verpleegzorginstellingen van de lijst gehaald

Zes zorginstellingen hebben zich sinds juli genoeg verbeterd om niet meer onder verscherpt toezicht te staan.

De nieuwe 'zwarte lijst' van de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) telt nog maar vijf van de elf verpleegzorginstellingen die er eerst op stonden. Zes andere instellingen hebben zich in de afgelopen vier maanden zo verbeterd dat ze van de lijst zijn afgevoerd.

Er zijn ook een paar nieuwkomers op de geactualiseerde lijst, die begin volgende week wordt gepubliceerd: kleinere verpleeghuizen waar de inspectie onlangs weer ernstige tekortkomingen heeft geconstateerd.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw onder 150 zorginstellingen waarover de inspectie begin juli rapporteerde. Over elf instellingen maakte de inspectie zich toen grote zorgen, omdat het medicatiebeleid niet op orde was en de veiligheid van bewoners niet kon worden gegarandeerd. Zij werden onder verscherpt toezicht gesteld.

Inmiddels hebben drie van deze instellingen flinke vorderingen gemaakt: Evean Zorg Amsterdam, Zorggroep Groningen en IJsselheem hebben de kwaliteit van hun verpleeghuizen zo verbeterd dat het toezicht is opgeheven. Drie andere instellingen staan nog wel onder toezicht, maar het 'verscherpt' is eraf: het gaat om Stichting Amstelring Groep, Florence en Stichting Woonzorgcentra Haaglanden, het verpleeghuis waarin de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn woont.

Stichting Humanitas staat nog steeds op de 'blame and shame-lijst', zoals bestuurder Gijsbert van Herk de inspectielijst noemt. Dat verbaast hem niet: in verpleeghuis Akropolis van de stichting in Rotterdam wordt hard gewerkt aan onder meer de medicatieveiligheid, maar dat proces heeft tijd nodig. "Als je ons met zoveel bombarie op zo'n lijst zet, zou het vreemd zijn als we daar na drie maanden weer af zouden zijn gehaald."

Ook zorgorganisatie Careyn staat nog altijd op de lijst en kreeg er zelfs een aanwijzing bij: daarmee kan de inspectie de directie dwingen om door haar voorgestelde maatregelen uit te voeren. Bestuurder Rob van Dam maakte gisteren bekend dat hij zijn functie neerlegt omdat 'de verbeteraanpak onvoldoende resultaat heeft opgeleverd', zo meldt Careyn.

Eén van de nieuwkomers op de zwarte lijst is Avondrust, een klein verpleeghuis in Opheusden. Daar gaat het volgens de inspectie mis met medicatieveiligheid, ook is er onvoldoende deskundig personeel. Aan 'inzet en goede wil' ontbreekt het niet. Volgens het management van Avondrust is de sfeer er 'open en warm'.

De publicatie van de zwarte lijst in juli veroorzaakte veel commotie. Verpleeghuizen vonden dat ze er onterecht op stonden omdat ze al verbeteringen hadden doorgevoerd. Ook was de lijst schadelijk voor het imago van het verpleeghuis en demotiverend voor het personeel, zegt Bernadet Naber van Actiz, de koepel van zorgorganisaties. "Mensen kwamen echt huilend op het werk: 'Ik loop me de benen uit het lijf en dan word ik in de pers zó weggezet'."

Actiz vindt dat de kwaliteit van de zorg niet alleen met 'afvinklijstjes' moet worden gemeten: "Het gaat niet over de temperatuur in de koelkast of het soppen van keukenkastjes. De vraag is: hoe beleeft de cliënt zijn leven in het verpleeghuis?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden