Zes tips tegen een jetlag

Jetlag is het gevolg van de snelle overgang van de ene tijdzone naar de andere. © THINKSTOCK Beeld
Jetlag is het gevolg van de snelle overgang van de ene tijdzone naar de andere. © THINKSTOCK

Heb je na een lange vlucht moeilijkheden bij het inslapen of word je juist heel vroeg wakker? Heb je last van oververmoeidheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen of verhoogde prikkelbaarheid? Liggen je maag en darmen in de knoop? Dan heb je last van jetlag. Zes tips om de pijn te verzachten.

Redactie

Jetlag is het gevolg van de snelle overgang van de ene tijdzone naar de andere. Vliegen van de ene tijdzone naar de andere zorgt ervoor dat onze biologische klok in de war geraakt. Ongeveer driekwart van de reizigers heeft last van jetlag, maar de effecten zijn niet bij iedereen even zwaar. Over het algemeen geldt: hoe ouder, hoe minder last. Vrouwen hebben doorgaans iets meer last van een jetlag dan mannen.

De gemiddelde aanpassingsperiode wordt geschat op één dag per tijdzone. De richting waarin je vliegt, speelt ook een rol. De aanpassing na een vlucht in westelijke richting vergt 30 tot 50 procent minder tijd dan na een vlucht over evenveel tijdzones in oostelijke richting.

Er bestaat geen medicijn of behandeling tegen jetlag, maar zo kan je de effecten verminderen:

1. Bereid je goed voor
Drie dagen vóór de vlucht begin je lichte en zware maaltijden af te wisselen. De dag van de vlucht eet je beter niet te veel en kies je voor licht verteerbaar voedsel. Ga één of twee uur vroeger slapen als je naar het oosten reist, en één of twee uur later als je westwaarts vliegt. Alcohol, nicotine en cafeïne verstoren de nachtrust en zijn dus uit den boze.

2. Drink voldoende
Weinig mensen weten dat één van de voornaamste oorzaken van jetlag uitdroging is. Op grote hoogte is de lucht droger en airconditioning in het vliegtuig versterkt dat effect. Zorg dus dat je meer drinkt dan je gewend bent. Op de meeste vluchten krijg je zoveel water te drinken als je wil.

3. Vermijd cafeïne en alcohol
Let op met cafeïne- en alcoholhoudende dranken: ze zorgen er juist voor dat je lichaam vocht afdrijft. Denk eraan dat gewone cola ook cafeïne bevat.

4. Zorg voor beweging
Lang stilzitten heeft gevolgen voor het lichaam. Over het algemeen wordt aangeraden om zeker elke twee uur even de benen te strekken. Ook rekoefeningen kunnen helpen. Meestal vind je op lange afstandsvluchten een fiche met oefeningen in het opbergvakje van de stoel voor je. Soms worden ze getoond op het tv-scherm.

5. Pas je zo snel mogelijk aan
Stel je horloge onmiddellijk in op het uur van je bestemming en pas je zo snel mogelijk aan aan het lokale uur. Meestal worden de maaltijden aan boord geserveerd in functie van het uur op de bestemming. Probeer je rust- of slaapritme daaraan aan te passen. Doe dat zeker zodra je ter plaatse bent.

Bij oostwaartse vluchten - die meer problemen geven dan westwaartse - neem je bij voorkeur een dagvlucht. Dan kan je de (korte) dag afronden met een stevige nachtrust. Nachtvluchten komen aan in de vroege ochtend. Je kan dan het best een paar uur rusten, en vervolgens opstaan en wakker blijven tot het volgens de nieuwe tijdzone nacht wordt.

6. Opgelet met medicijnen
Melatonine is een natuurlijk hormoon dat de effecten van jetlag zou verminderen mits je het op het juiste moment inneemt. Het is nog steeds verboden in Nederland en België, maar het wordt wel te koop aangeboden op het internet. Online medicijnen kopen is altijd link, maar van melatonine is bovendien nooit wetenschappelijk bewezen dat het het beloofde effect heeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden