Zes provincies hebben extra plaatsen asielopvang rond

Bewegwijzering nabij het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel. Beeld anp
Bewegwijzering nabij het asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel.Beeld anp

De helft van de provincies is het gelukt. Ze hebben vandaag, zoals eerder afgesproken, de plannen rond voor 2500 extra opvangplaatsen (voor langer dan een jaar) voor nieuwe asielzoekers. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw.

Gemeenten, provincies en Rijk spraken eind november met elkaar af dat vóór 1 februari de plannen op tafel moesten liggen voor 2500 extra plekken per provincie. Een aantal dat nog los stond van extra noodopvang, die voor kortere tijd geldt. Gemeenten werden via provinciale 'regietafels', voorgezeten door de Commissaris van de koning, aangespoord snel nieuwe locaties te vinden.

Minstens zes provincies lijken de deadline nu te hebben gehaald. In Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Brabant is er zoveel duidelijkheid over de plannen van hun gemeenten dat woordvoerders van de Commissarisens van de koning durven te zeggen op of zelfs boven het getal van 2500 uit te komen. Overijssel maakte vorige week al bekend 2900 extra plekken te hebben gepland.

Ver onder de doelstelling
Dat niet alle provincies de deadline gingen halen, was al langer duidelijk. Jacques Tichelaar, lid van het landelijk bestuursoverleg over dit thema, vertelde anderhalve week geleden in deze krant dat gemeenten, Rijk en provincies de komende maand opnieuw om de tafel gaan zitten omdat ze 'meer tijd nodig hebben'.

Bij een aantal provincies is duidelijk dat ze ver onder de doelstelling zijn uitgekomen. Zeeland heeft nog geen enkele nieuwe opvangplek in kannen en kruiken en Gelderland heeft het over 'enkele honderden'. Ook in Noord-Holland en Limburg is 'nog geen duidelijkheid'.

De woordvoerder van de Commissaris van de koning in Gelderland legde uit waarom zijn provincie de deadline niet heeft gehaald. "Kijk, we hadden al 7000 plekken gerealiseerd vóór het bestuursakkoord van eind november." Een 'forse bijdrage', maar daar moesten in twee maanden tijd dus de afgeronde plannen voor nog eens 2500 plekken bij komen. Dat bleek moeilijk, 'gezien de maatschappelijke spanningen'. "In Geldermalsen en Otterlo verliep het publicitair slecht, dat is wel een les geweest. We verkiezen zorgvuldigheid boven snelheid."

Terughoudend
Veel provincies waren gisteren terughoudend in hun informatieverstrekking. "Wij halen de planning", was het enige wat Drenthe en Noord-Brabant kwijt wilden. Ze gingen niet in op de vraag hoeveel plekken er precies gepland staan, en waar. Ook Zuid-Holland, die 'boven de 2500' uitkomt, trad liever niet in detail.

Friesland (2800 plekken) en Groningen (2500) gaven wel openheid van zaken, al houdt Groningen nog een kleine slag om de arm. De plannen voor azc's in Groningen (twee stuks), Delfzijl, Leens, Appingedam en Grootegast zijn weliswaar in een 'vergevorderd stadium', aldus een woordvoerder, maar 100 procent zekerheid is er in enkele gevallen nog niet. In Grootegast wordt gediscussieerd over het aantal: 600 of 300 plekken. In dat laatste geval komt de provincie op 2200 plekken. De provincie Flevoland was gisteren onbereikbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden