Zes op de tien Nederlanders is een kleine forens

 Ondanks de toenemende filedruk blijft de auto favoriet voor het woon- werkverkeer Beeld ANP
Ondanks de toenemende filedruk blijft de auto favoriet voor het woon- werkverkeerBeeld ANP

Hoewel de dagelijkse ochtendspitsen anders doen vermoeden, hoeven de meeste Nederlanders niet ver te reizen om van en naar hun werk te gaan. Volgens het CBS wonen we gemiddeld 22,6 kilometer van ons werk af. En pakken we er het liefst de auto voor.

Redactie

Andere gemeentes trekken

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, begrijpt vindt het kleine aantal kilometers begrijpelijk. "De meeste mensen verhuizen liever dan dat ze elke dag tientallen kilometers reizen. Steden groeien daardoor en buitengebieden krimpen." De gemiddelde reisafstand blijft klein, maar zes op de tien Nederlanders moet voor zijn of haar werk toch in een andere gemeente zijn. In slechts 35 van de 388 Nederlandse gemeenten werkt meer dan de helft van de inwoners in de eigen woonplaats.

In de Limburgse gemeente Onderbanken, een uitschieter, werkt zelfs meer dan 90 procent van de werknemers in een andere gemeente. Logischerwijs is de grootste aantrekker van forenzen Amsterdam, mede door de vele internationale bedrijven die er gevestigd zijn. De kans op een baan dichtbij huis is daar groot, net als in andere grote steden in de Randstad.

Voor deze data werd gekeken naar de gemeente waarin de werkgever is gevestigd, wat kan afwijken van de daadwerkelijke werklocatie. In het geval van uitzendbureaus is er dus gekeken naar de vestigingslocatie en niet naar de locatie waar de uitzendkrachten werken. De cijfers van dit onderzoek gelden ook niet voor ZZP'ers, zij zijn buiten beschouwing gelaten.

Uit eerder onderzoek bleek dat in de meeste gevallen gekozen wordt voor een auto als vervoermiddel, waarmee bestuurders dan gemiddeld zo'n 34 minuten onderweg zijn. De trein wordt voor 10 procent van het woon-werkverkeer benut, meestal bij lange reisafstanden en eerder in de ochtend. Bij korte ritjes tot 7,5 kilometer kiest 6 procent van de werkenden voor de fiets. De cijfers zijn moeilijk te vergelijken met eerdere jaren door de verschillende onderzoeksmethodes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden