Zes maanden zonder douchen

Astronaut André Kuipers beantwoordt vanuit de ruimte vragen van leerlingen

"Wat is uw mooiste herinnering in de ruimte?" "Kunt u de atmosfeer zien? En zo ja, ook het gat in de ruimte?" "Wat vindt u leuk aan astronaut zijn?"

In exact tien minuten en 23 seconden vuren leerlingen van basisschool de Driemaster in Hoek van Holland en de brugklassers van het Reviuslyceum in Maassluis twintig vragen af op astronaut André Kuipers. Hij beantwoordt ze stuk voor stuk, uitgebreid, maar zonder aarzelen.

Snelheid is namelijk vereist bij dit vragenrondje. Kuipers zweeft op dit moment duizenden kilometers van de leerlingen vandaan door de ruimte. Via een radiostation in Brussel en Californië is het mogelijk enkele minuten contact met hem te maken.

De leerlingen van de Driemaster en het Reviuslyceum zijn de winnaars van 'missie twee' van het Ruimteschip Aarde-project, dat mogelijk gemaakt is door verschillende partijen waaronder het Netherlands Space Office (NSO). Met de opdracht de veranderingen in de wereld uit te beelden aan de hand van een YouTube-filmpje gingen honderd schoolklassen aan de slag. Uit de zes finalisten koos Kuipers vanuit de ruimte twee winnaars. In beide filmpjes staat de vervuiling van het milieu centraal.

"We willen dat zoveel mogelijk kinderen geïnspireerd raken door Kuipers verblijf in de ruimte", zegt Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office. "Door dit soort projecten hopen we de interesse van jongeren in wetenschap en techniek te stimuleren."

Op deze manier leren ze ook wat verblijven in een ruimteschip precies betekent. Zo vertelt Kuipers dat hij een half jaar niet kan douchen en een groot deel van de dag bezig is met onderhoud van het ruimteschip. Maar hij beleeft ook genoeg mooie momenten. "Het is fantastisch om Nederland bij nacht te zien en kunnen zweven is ook leuk."

Alhoewel de kinderen enthousiast zijn, zien de meesten het niet zitten ooit zelf de ruimte in te gaan. "Ik vind het een beetje eng", zegt Jasmijn (11). Haar leeftijdsgenote Iris knikt instemmend "Ik ben al doodsbang voor een vliegtuig", verklaart ze. Alleen de tienjarige Isabel droomt van een leven als astronaut. "Ze is een beetje verlegen, maar ze weet alles over het zonne- en sterrenstelsel en heeft alles over André gevolgd", zegt haar moeder.

De kansen voor andere Nederlandse scholieren om Kuipers op deze manier te interviewen zijn voorlopig verkeken. André Kuipers keert 21 juli terug op aarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden