Zes leerlingen klagen bikramgoeroe 'McYoga' aan

Weer een aanklacht. Bikram Choudhury, de grondlegger van bikramyoga, wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Nu al de zesde leerlinge keert zich tegen de 69-jarige yogamagnaat. De laatste in de rij is de 23-jarige oud-leerlinge Jill Lawler. De Canadese zegt op haar achttiende door Choudhury te zijn verkracht.

Voor een strafzaak zagen rechters in Los Angeles geen bewijs. Daarom voeren de vrouwen civiele procedures tegen hun voormalige yogaleraar. Choudhury ontkent elke aantijging. Volgens zijn woordvoerder maken de vrouwen misbruik van het rechtssysteem en zijn ze 'ten onrechte' uit op zijn geld.

McYoga
'McYoga', luidt zijn bijnaam. De succesvolle yogagoeroe, die vanuit India naar de Verenigde Staten migreerde, richtte een franchiseketen van yogastudio's op. Bikramyoga heet ook wel hitteyoga en is vooral onder vrouwen populair. Het is een yogavariant waarbij de oefenruimte tot veertig graden Celcius wordt opgestookt en leerlingen in anderhalf uur een vaste set van 26 complexe poses herhalen. Choudhury geeft zelf ook les, steevast in een ballenknijpertje.

De yogamagnaat spreekt over zichzelf als een wonderdoener. "Ik maak je lichaam geldbestendig, kogelbestendig, seksbestendig", zei Choudhury toen hij in 2012 voor een lezing in Amsterdam was. En: "Ik dwing de longen om honderd procent zuivere zuurstof te bieden."

Aan die praatjes hield hij een villa in Beverly Hills en een fors wagenpark over. Nadat er een uur of drie van zijn lezing op zat blikte Choudhury op zijn horloge. "Hoe lang heb ik nog? Ik kan het niet zien, de diamanten weerkaatsen zo sterk."

Vorig leven
Twee jaar geleden kwam de eerste leerlinge met een aanklacht. Sarah Baughn (29) zegt dat Choudhury haar in haar hotel en bij haar thuis heeft aangevallen. De yogamagnaat zou haar voorgehouden hebben dat ze elkaar uit een vorig leven kenden, en zich tijdens de les tegen haar aangeduwd hebben, terwijl hij seksueel getinte opmerkingen in haar oor fluisterde.

Naar verluidt is het onder Choudhury's leerlingen gebruikelijk dat ze hem masseren en zijn paardestaart kammen. Onder volgelingen is verdeeldheid ontstaan na de beschuldigingen. Een aantal yogastudio's, onder meer in Californië, heeft de naam 'Bikram' intussen geschrapt. Een yogalerares die daartoe besloot, vertelde aan de New York Times dat de beweging rondom Choudhury 'trekjes van een sekte kreeg'.

Populariteit
Voor het overgrote deel steunen de bikramyogi's hem. Op de eerdergenoemde lezing luisterde een uitverkochte bioscoopzaal viereneenhalf uur onafgebroken naar zijn verhaal. De yogamagnaat kwam daar zelf ook met een verklaring voor zijn populariteit. "Een miljard mensen vinden Jezus leuk", zei hij. "Een ander miljard Mohammed. Zes miljard mensen vinden mij leuk. Dus wie is de grootste ster? Ik, niet Jezus Christus."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden