’Zes keer gesolliciteerd, al zes keer afgewezen’

Marc van Kampen plakt posters en foldert voor de PVV, maar Wilders laat niets van zich horen. (FOTO PATRICK POST) Beeld Patrick Post
Marc van Kampen plakt posters en foldert voor de PVV, maar Wilders laat niets van zich horen. (FOTO PATRICK POST)Beeld Patrick Post

PVV-stemmers zijn bang om zich verkiesbaar te stellen, zegt Marc van Kampen. Hij deelt die vrees niet en stelde zich kandidaat. Al zes keer.

Irene van Wijhe

Marc van Kampen (42), softwareontwikkelaar en woonachtig in Loosdrecht, is net een e-mail naar de Partij voor de Vrijheid (PVV) aan het versturen als hij de telefoon opneemt. Het afgelopen jaar e-mailde hij de partij al zes keer om zich kandidaat te stellen voor de raadsverkiezingen. „Ik hoor er alleen weinig op terug. Een tijd geleden ontving ik een e-mail waarin ik werd uitgenodigd om op gesprek te komen, maar die afspraak werd op het laatste moment afgeblazen.” Waarom, dat weet de ICT’er niet.

Van Kampen, fanatiek aanhanger van Wilders sinds de politicus in 2004 uit de VVD-fractie stapte: „Ik plak vaak posters voor de partij en deel folders uit. Rond de Veluwe, in De Bilt en het Gooi. Ook organiseer ik lokaal bijeenkomsten voor PVV-aanhangers. Dat moet nu nog op eigen naam.” Toch kan Van Kampen het niet laten, omdat hij ’het met alle standpunten van Wilders eens is’.

Precies om die reden acht hij zichzelf een geschikt kandidaat voor de gemeentepolitiek. Naar zijn idee heeft Wilders nu alleen voor Almere en Den Haag gekozen, omdat „hij bang is dat de verkeerde mensen op de verkeerde plek komen”. Voor de politicus zou het moeilijk en tijdrovend zijn om capabele mensen te vinden die in de gemeenten zijn standpunten vertegenwoordigen.

„Ook heerst er angst onder PVV-stemmers om zich verkiesbaar te stellen. De partij is de laatste jaren negatief in het nieuws geweest. Daardoor associëren mensen ons met racistische denkbeelden.”

Zelf zou de PVV-aanhanger niet bang zijn om toe te treden tot een gemeentebestuur of -raad, ook al werd zijn auto al eens door Marokkaanse jongeren met eieren bekogeld toen hij in Hilversum PVV-folders uitdeelde. „Zolang het bij eieren blijft, is er niks aan de hand.”

Volgens Van Kampen doet de PVV er goed aan om zo snel mogelijk op gemeentelijk niveau mee te doen. „We moeten een vinger in de pap krijgen voor vrij ondernemerschap en integratie. Dat vind ik echt lokale kwesties; alleen op kleine schaal kun je die goed controleren.”

De PVV-stemmer denkt dan ook dat veel aanhangers teleurgesteld zijn nu de partij alleen in Den Haag en Almere meedoet aan de raadsverkiezingen. „In de gemeenten willen ook veel mensen PVV stemmen, dat is nu gewoon onmogelijk.”

Als Marc van Kampen deze week geen reactie op zijn meest recente ’sollicitatie-e-mail’ krijgt van de PVV, belt hij er misschien nog achteraan. „Ik denk dat ik Wilders’ standpunten goed kan uitdragen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden