Zes jaar geëist tegen hoofd oplichtersbende

(Novum) - Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft maandag zes jaar cel geëist tegen het veronderstelde hoofd van een Nigeriaanse oplichtersbende. De bende bestaat uit acht Nigerianen en een Nederlander. Zij zitten vast op verdenking van oplichting met behulp van e-mail, zogenoemde Nigeriaanse fraude.

Slachtoffers werden via e-mail wijsmaakt dat ze een geldbedrag hadden gewonnen. Daarvoor dienden ze wel eerst zelf een bedrag over te maken. De gedupeerden betaalden tussen de 8500 euro en 250 duizend euro.

De Nigeriaanse oplichterbendes zijn sinds eind 2003 zeer actief op internet. Vorig jaar doken opeens ook vele nagemaakte websites van banken op. Internetgebruikers worden via e-mails naar deze sites gelokt, waarna zij worden overgehaald om geld over te maken naar een bankrekening. Afgelopen jaar telde Nederland ruim duizend van dit soort sites.

Momenteel zijn volgens het internationale onderzoeksbureau Ultrascan ongeveer 777 oplichters vanuit Nederland actief. Wereldwijd hebben de Nigeriaanse bendes vorig jaar voor ruim 3,8 miljard dollar aan schade aangericht, stelt Ultrascan.

Op 24 januari werden zeven Nigerianen opgepakt in Badhoevedorp en Amsterdam. De verdachten, in leeftijd variërend van 23 tot en met 45 jaar, hadden koffers bij zich met vals geld, valse documenten en lijsten met slachtoffers. Een week daarvoor werden een 38-jarige Nederlander en een 28-jarige Nigeriaan opgepakt in Rotterdam. Zij zouden een 64-jarige Italiaan hebben opgelicht door hem vierenhalf miljoen euro te beloven. Daarvoor moest hij eerst ruim twintigduizend euro betalen en naar Nederland reizen om zijn prijs in ontvangst te nemen. De Italiaan betaalde het bedrag, maar wachtte vergeefs op de koffer met geld.

Sinds oktober vorig jaar zijn in totaal 31 verdachten ingerekend die werkzaam zouden zijn voor de oplichtersbende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden