Zes jaar cel voor vier niet-aanwezige Syriëgangers

terrorisme | Niemand weet waar de Syriëgangers zich bevinden en of ze nog leven. Toch kregen ze celstraffen opgelegd.

HAN KOCH en REDACTIE BINNENLAND

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren vier mannen in de leeftijd van 23 tot 30 jaar veroordeeld tot zes jaar cel . Ze hebben zich schuldig gemaakt aan het plegen van terroristische misdrijven. Het viertal maakt deel uit van een groep van zeventien verdachten die in het omvangrijke onderzoek Context naar voren kwamen. Hun veroordeling wijkt niet af van eerder opgelegde straffen. Zo werden Azeddine C. - een van de leiders - en twee naar Syrië afgereisde verdachten ook al tot zes jaar cel veroordeeld.

Gelet op de nieuwe vonnissen moet zes jaar cel wel als de norm worden beschouwd voor deelnemen aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische daden als moord, doodslag en ontploffingen.

Grote verschil met de eerder gestraften is dat het huidige viertal niet zelf voor de rechter verscheen. Waar de vier - Driss D., Abdellah R., Noureddin B. en de bekeerling Thijs B. - zich bevinden is niet duidelijk. Aangenomen wordt dat zij nog in Syrië verblijven. Van Driss D. is niet eens bekend of hij nog wel leeft. De rechtbank zegt echter over onvoldoende aanwijzingen te beschikken dat hij dood is. Dat betekent dat hij gewoon veroordeeld kan worden en dat het OM het recht op vervolging niet heeft verspeeld. Het viertal is niet alleen buiten hun aanwezigheid gestraft. Zij hadden ook geen advocaten die hun belang in de rechtszaal dienden.

Het kan zijn dat de vier zich nog altijd schuldig maken aan terroristische daden. De feiten waarvoor ze nu terechtstonden, dateren van de periode 2012-2014. In die tijd waren zij in het strijdgebied in Syrië of Irak en sloten zij zich aan bij IS, Jabhat al-Nusra of een andere jihadistische groep.

Twee verdachten, Driss D. en Abdellah R., hebben zich ook schuldig gemaakt aan opruiing. De eerste deed dat via de film 'Oh Oh Aleppo'. Deze film promoot de gewapende strijd en is gemaakt met medewerking van onder meer Soufiane Z., die eerder voor de rechter stond. De berechting van Z. staat stil omdat hij net als Driss D. vermoedelijk in de strijd is gesneuveld. In de film wordt sneuvelen in de strijd als de hoogste waarde gepresenteerd.

De rechtbank acht bewezen dat Noureddin B. zich ook schuldig heeft gemaakt aan deelname aan een trainingskamp. Thijs B. werd daarvan verdacht, maar is van dat feit vrijgesproken.

Wat de vier precies hebben uitgespookt in het strijdgebied, wordt niet helder. Als vaststaat dat een verdachte zich heeft aangesloten, is dat voldoende bewijs. De rechters vinden dat van de zes jaar cel, die conform de eis van het OM was, een afschrikwekkende werking moet uitgaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden