Zes jaar cel voor Rotterdamse jihadist

Vrouwe Justitia. Beeld ANP XTRA

De rechtbank Rotterdam heeft Adil B. (27) veroordeeld tot zes jaar cel voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie bekijkt nog of het in hoger beroep gaat. Het OM had voor de Rotterdamse jihadist die in Syrië verblijft 9 jaar cel geëist.

De rechter was snel klaar met het dossier-Adil B. De verdachte was niet aanwezig en had al laten weten zijn recht op aanwezigheid bij zijn zaak niet te willen uitoefenen. Tijdens twee eerdere zittingen was al vast komen te staan dat de verdachte in vele telefoongesprekken had gerept over zijn verblijf in het strijdgebied en zijn daden daar. 

De onder meer door de AIVD aangeleverde, afgeluisterde gesprekken bevatten voldoende materiaal voor een veroordeling. Alleen diende nog vastgesteld te worden dat de man aan de lijn  inderdaad de verdachte was. Toen uit politieonderzoek, bestaande uit stemherkenning, bleek dat er geen twijfel over de identiteit van de beller kon bestaan, sloot de rechter het onderzoek en deed direct uitspraak. Normaal gesproken zit er tussen het sluiten van het dossier en de uitspraak veertien dagen.

Wat A. precies heeft gedaan, is niet duidelijk. Het lidmaatschap van strijdgroepen als Jabbat al Nusra en IS is volgens de rechter voldoende voor een veroordeling met een zware straf. "Drie jaar geleden reisde A. af en tot op de dag van vandaag maakt hij deel uit van die strijd", oordeelde de rechter. A. zal direct gevangen genomen worden als hij ergens een grens passeert.

Arnhemse rapper

Wat er moet gebeuren met de Arnhemse rapper Marouane B., alias Maru-One( 22), wordt pas later dit jaar bekend, mogelijk voor de zomer. Er zijn sterke aanwijzingen dat hij in de strijd is gesneuveld, alhoewel zijn moeder nog hoop heeft dat hij in leven is. Zo lang niet is vastgesteld dat hij is  gesneuveld, kan de Arnhemmer worden vervolgd. Zijn advocaat vroeg en kreeg van de rechtbank meer tijd zodat een spookproces kan worden voorkomen.

Het OM hecht weinig waarde aan eerdere uitspraken van de rapper dat hij naar Nederland wil komen en zich hier wil verdedigen. In de laatste contacten zei hij dat hij eerst  nog aan een cruciale slag mee deed alvorens richting Turkije af te reizen. Uit die houding concludeert het OM dat Maru-One blijkbaar het laatste offensief belangrijker vond dan in Nederland voor de rechter te verschijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden