Zes instituten vestigen zich in het Tropeninstituut

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil zes geesteswetenschappelijke instituten onderbrengen in het oude Tropeninstituut Kit. Daardoor zal er vanaf 2015 één groot geesteswetenschappelijk instituut in Amsterdam zijn gevestigd.

Het Tropeninstituut moest vorig jaar de bibliotheekcollectie van de hand doen nadat het eerder door bezuinigingen zijn subsidie verloor. Ook zal het in het gebouw gevestigde Tropenmuseum samengaan met Museum Volkenkunde te Leiden en het Afrikamuseum.

Lang was onduidelijk wat met het enorme gebouw aan de Amsterdamse Mauritskade moest gebeuren. Een jaar geleden liet de KNAW al weten dat het van plan was het Kit met onder meer het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) samen te voegen, nu is dus de plek bekend.

Naast het Kit en het Niod komen in het pand achtereenvolgens het Meertens Instituut (taal en cultuur), het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis in Den Haag, en het Netherlands Institute for Advanced Studies uit Wassenaar. Het Amsterdamse Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis verhuist niet, maar zal wel samenwerken met de andere instituten.

Het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde zal inhoudelijk met de instellingen samenwerken, maar niet naar Amsterdam verhuizen. De KNAW benadrukt dat het karakter van de afzonderlijke instituten bewaard zal blijven en dat het samenvoegen vooral kosten moet besparen.

Of er mensen ontslagen worden, is niet duidelijk. De academie zal eenmalig vijftien miljoen euro investeren in het nieuwe instituut. De KNAW hoopt dat er geregeld 'kruisbestuiving bij de koffie- automaat' zal plaatsvinden.

Maar niet iedereen gelooft daarin, zoals Niod-directeur Marjan Schwegman. Er was geen inspraak in de plannen van de KNAW. "En we hebben geen inhoudelijke raakvlakken met de genoemde instituten. Herinneringscentrum Westerbork zou bijvoorbeeld meer bij ons passen. Maar niet deze taal- en cutuurinstituten. Niets ten nadele van hen, maar we hebben niks met ze."

Ook zegt Schwegman dat de huur en servicekosten aan de Mauritskade juist hoger zullen zijn dan van het grachtenpand waar het Niod nu in is gevestigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden