Geheimtipps

Zes Geheimtipps voor Frankrijk: Dat ene gehucht waar toeristen nog een belevenis zijn

Glooiende velden in het zuidwesten van Frankrijk. Beeld Reuters
Glooiende velden in het zuidwesten van Frankrijk.Beeld Reuters

Bestel nooit andouillette en ga wél even langs bij een gebalsemd lichaam: verrassende tips van lezers voor een vakantie in Frankrijk.

Le Roc

Met onze eerste auto, een knaloranje Opel Kadett, naar de Dordogne in de hete zomer van 1991, zonder tomtom. We verdwaalden bij Parijs; heel laat in de middag reden we nog twintig kilometer om. Volgens de aanwijzingen van het stencil sloegen we af bij het gehucht Beaumont, een steil pad op, in de eerste versnelling, we zouden niet meer kunnen keren.

Over de top lag het vakantiehuis ‘Le Roc’ in de avondzon: een boerderijtje in carrévorm, met koele betonnen vloer, vanonder de oude kastanje uitzicht op het dal met overdag gefilterde zon, ’s avonds een kristalheldere Melkweg en een grote pad op de stenen trap.

Guus de Wildt, Amsterdam

Een Pastis

Thiéry, met 102 inwoners. Een doodlopende weg eindigt op een parkeerplaats bij een auberge. Alleen maar bergen om je heen. Van hieruit daal je af naar het dorp.

Al gauw is bekend dat er toeristen zijn. Een bewoner - oud-muzikant van Johnny Halliday - nodigt ons uit voor een Pastis. We krijgen zelfgemaakte kersenjam.

Wat een geweldig authentiek bergdorp. Toeristen zijn hier nog een belevenis, gelukkig maar.

Ivo Bouwman, Stein

À la Provence

Met onze vier dochters kampeerden wij in de Provence. Op een van onze laatste avonden gingen we uit eten, vlak bij de camping. Als echte Hollander kies ik meestal voor iets wat ik ken, maar ditmaal besloot ik eens exotisch te doen, ik nam een specialiteit à la Provence. Mijn meiden vroegen zich af of ik het op zou eten, maar ik wilde me niet laten kennen. Dapper sneed ik aan wat er op mijn bord lag. Wat een vieze smaak! Het bleek andouillette te zijn, gemaakt van varkensingewanden.

Christine T. van de Wetering, Guangzhou (China)

Invasie

Juli 2010, Normandië. We willen de landingsstranden zien. Tot ons laten doordringen wat we over de invasie hebben gelezen. We zagen militaire begraafplaatsen, musea, gedenktekens, restanten van bunkers, caissons. Dat militairen die niet eerder de zee hadden gezien, hier voor onze vrijheid vochten, daar worden we stil van.

Jeanette Rodenburg-van Genderen, Zoetermeer

Bedevaart

Nabij Lyon ligt Ars-sur-Formans. Hier werd Jean-Marie Vianney tweehonderd jaar geleden pastoor. Ontdaan van elk comfort leidde hij een leven van ‘geven en niets houden’. Hij bracht velen tot geloof door boete, bidden en barmhartigheid. Jaarlijks bezoeken een half miljoen pelgrims de basiliek met zijn gebalsemde lichaam en de kapel met zijn hart (hij stierf in 1859 en is heilig verklaard in 1929). Achter de basiliek ligt een mysterieuze trap naar een gigantische ondergrondse kerk die duizenden pelgrims kan herbergen. Het dorp is piepklein: één bakker, een supermarktje en een rustige, prima camping. Een spirituele ervaring langs de Autoroute du Soleil.

Ineke Giezeman, Den Haag

Grand Tour

Het was het schrijven van mijn onlangs verschenen boek ‘De Grand Tour in de 18e Eeuw, op reis door Frankrijk en Italië’ dat mij ervan doordrong hoe het was om toen in die landen te reizen. De dagboekaantekeningen van toeristen toen over de miserabele wegen, het vaak weerzinwekkende eten en de van ongedierte vergeven herbergen onderweg, vormen een fascinerend contrast met de condities waaronder we nu reizen. Staand bij de ruïne van het Palazzo della Posta in Radicofani zag ik in gedachten de afgematte paarden gulzig drinken bij de fontein met het wapen van de Medici. Even later stapten wij in onze auto, en reden verder over de asfaltweg.

Janneke Budding, Meppel

Bent u onlangs in Engeland geweest, Griekenland, Zweden, Spanje, Duitsland of Kroatië en heeft u voor Zomertijd ook een Geheimtipp? U kunt die sturen naar zomertijd@trouw.nl, o.v.v. naam en woonplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden