Zes doden bij woningbrand

,,Ja, het kan snel gebeuren. Trieste zaken'', zucht de buurman van het totaal uitgebrande huis aan de Varenstraat nummer 13. Omstanders knikken instemmend. ,,Afschuwelijk. Ze hadden geen kans, hè. Zoveel jonge mensen, vreselijk.''

De ontijdige en dramatische dood van zes mensen maakt diepe indruk in Stekkenberg, een dichtbevolkte woonwijk aan de rand van Groesbeek. In de vroege ochtend zijn bij een brand vier kinderen uit één gezin (van 4, 5, 18 en 24 jaar) en twee logees van 4 en 5 jaar om het leven gekomen.

De brand in Groesbeek is een van de ernstigste woningbranden van de afgelopen vijftien jaar. De politie verwacht pas vandaag de identiteit van de slachtoffers te kunnen vaststellen.

De 42-jarige moeder heeft de brand overleefd door uit het slaapkamerraam op de eerste etage te springen. Ze is met een ernstige shock en een gebroken been in het ziekenhuis opgenomen. De vrouw heeft nog een 17-jarige zoon, die niet thuis woonde.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De brandweer vermoedt dat zich 'backdraft' heeft voorgedaan: een explosie van de brand zodra er zuurstof bij komt. ,,In één keer een explosie en het was weg. De ramen sprongen eruit. Ik hoorde de kinderen nog 'mama, mama' roepen'', vertelt een buurvrouw aangeslagen.

De moeder heeft haar 18-jarige dochter Monique nog toegeroepen om de jonge kinderen naar beneden te gooien, maar de vuurzee ontwikkelde zich zo snel, dat ze daarvoor geen kans meer had. De brandweer kon vanwege de enorme hitte niet in het huis komen. Wel is voorkomen dat de brand oversloeg naar andere huizen in het rijtje.

Van het huis is niet veel meer over dan een karkas. Alle ruiten zijn gesprongen. Het plafond van de woonkamer is weggebrand. De achterkant van het hoekhuis is een gapend gat. Verkoolde dakspanten buigen door. Achterin de tuin staat een kinderfiets. Het zadel is door de hitte voor een deel gesmolten. In de voortuin ligt een wasmand met bont gekleurde kinderkleren.

De gemeente Groesbeek (bij Nijmegen) heeft voor buurtbewoners vanwege ,,de ernst en de impact van deze ramp'' zondagochtend al op het gemeentehuis een informatiebijeenkomst gehouden, waar is gewezen op de mogelijkheid van nazorg door Slachtofferhulp, Riagg of maatschappelijk werk. ,,Dit maakt geweldig veel indruk, ook omdat het ons allemaal kan gebeuren'', zegt burgemeester G. Prick.

Ook de betrokken brandweermensen worden begeleid om hun schokkende ervaringen te verwerken. Zij moesten de zes lichamen helpen bergen. Dat kon pas gebeuren uren na het blussen van de brand, omdat het huis door de hevige brand dreigde in te storten.

Een groepje vrienden van Barry, de oudste zoon, zoekt huilend troost bij elkaar. Ze mogen van de politie het huis even binnen en komen verslagen terug met stille getuigen: een half verbrande agenda en een doorweekte speelgoedbeer.

,,Mijn zoontje zou hier gisteren gaan logeren. Ik dank God op m'n knieën dat ik hem niet gebracht heb'', zegt vriendin Debbie. Haar zoontje is zich niet bewust van het drama. ,,Mama, gaan we nou naar de speeltuin?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden