Zeperd DOVO in sfeerloze derby

VEENENDAAL - Uitgerekend buurman GVVV heeft DOVO teruggeworpen in de titelstrijd van de eerste klasse B. De oogst van de laatste vijf duels maakte DOVO tot de ploeg met de beste papieren. Zaterdag wond niemand bij de bezoekers doekjes om het collectief falen, dat een eind maakte aan de leidende positie: 1-0.

Trainer Wim Eilander, volgend jaar in dienst van Huizen, vroeg zich ontstemd af waar zijn pupillen geweest waren: “Misschien op een andere planeet, geestelijk in elk geval niet op het veld. Het presteren was beneden alle peil.” DOVO miste weliswaar het veel scorende duo Wenneker/Ristic, Eilander zag er geen verklaring in voor zoveel treurnis. “Op de een of andere wijze heeft het mentaal niet goed gezeten. De jongens zijn ongetwijfeld van goede wil geweest, maar er klopte werkelijk niets. Ik heb geen enkel positief punt aan het duel overgehouden. Als we meer van dit soort zeperds hebben, is dat in de race om de titel funest. Maar daar ga ik niet van uit. Dit moet een incident geweest zijn.”

DOVO presteerde op alle fronten erbarmelijk. Het tegenhouden van de opponent ging de minst gepasseerde defensie in de eerste klas nog goed af, opbouwend liep het achterin al mis. De middenlinie zag geen kans greep op de wedstrijd te krijgen en de vleugelspitsen Wittenrood en Van Silfhout bereikten geen enkele maal de achterlijn. Kansen, drie in getal, ontstonden dan ook uit toeval. Meer dan een punt zat er voor DOVO nooit in. Het werd zelfs erger, omdat het kwaliteitsarme GVVV wel de juiste inspiratie vond.

Bij de thuisclub was een triomfantelijke grijns na afloop de favoriete gelaatsuitdrukking. De winst bewijst de club in drieerlei opzicht nut. Ten eerste viel op dat er, onder invloed van de geringe krachtsverschillen, nog opvallend veel belangstelling was voor de verrichtingen van de potentiele degradatiekandidaten: een leger clubs waarvan GVVV door de kostbare puntenwinst wat ruimer afstand genomen heeft. Ten tweede heeft koploper Hoek, met liefst elf duels voor de boeg, slechts vier punten meer veroverd. Waarmee er zowaar zonnig perspectief lonkt. Tenslotte telt winst op DOVO in prestigieus opzicht. De 'Veense derby' is een competitie in het klein. Want hoewel de derbysfeer zaterdag ver te zoeken was - slechts 1500 toeschouwers, geen enkele sympathiebetuiging via spandoeken, geen aamoedigingen, geen liederen en zelfs geen treitereien over en weer - geeft een goed resultaat tegen de buren een zekere gemoedsrust tot de volgende confrontatie.

GVVV schreef in de onderlinge strijd historie. De laatste overwinning op eigen terrein werd gevierd in de nazomer van 1982. Henne Oostermeijer, met zijn 32 jaren de enige speler van destijds die ook zaterdag nog van de partij was, hielp DOVO toen aan een voorsprong. Jan Groenendijk en Herman Veenendaal lieten de blauwen vervolgens het laatst juichen: 2-1. Zaterdag was invaller Marco de Jager de gevierde man. Net tien minuten in het veld vond hij de richting die zo veel anderen ontbeerden: 1-0. Sinds 1982-1983 boekte DOVO op GVVV-bodem zeven overwinningen, eenmaal was er een gelijkspel. Twee seizoenen werd de derby niet gespeeld.

GVVV-trainer Frans Koenen ziet in de zege niet direct het begin van een mooie zomer. “We moeten reeel zijn. Wij hebben niet de kwaliteiten die nodig zijn om mee te doen voor het kampioenschap. Als we zaterdag weer goed presteren kunnen we misschien nog bij de top komen, maar we schieten met name in scorend vermogen tekort.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden