Zendschip met 'gezellige' muziek op het IJsselmeer

Nederland krijgt op 31 augustus een nieuw radio-zendschip, precies twintig jaar nadat de piratenschepen van Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis de lucht uit moesten.

BIJDRAGEN: ELS GOUDRIAAN BAS DE HOND EN CHRISTEL PIEPER

Met deze 'nostalgie-stunt' hoopt Radio Holland FM meer dan het dubbele van het huidige aantal luisteraars (800 000 per week) binnen te halen.

Holland FM tikte in Lissabon het schip M2 Communicator op de kop, dat ooit van de Amerikaanse piraat Laser 558 was. Dit schip heeft, volgens operationeel directeur J. Tak van Holland FM, een even roerige geschiedenis als de boot die Veronica ooit voor zijn uitzendingen gebruikte.

De Communicator komt, als het weer zo rustig blijft als nu, vanmorgen rond een uur of elf aan in de haven van IJmuiden. Enkele weken later staan de zendmasten op het schip, zodat de uitzendingen kunnen beginnen.

De luisteraar zal geen andere muziek dan voorheen te horen krijgen. Nederlandse populaire muziek (Nederlandstalig en anderstalig) blijft de boventoon voeren. Veertig procent van de plaatjes is, net als nu, van buitenlandse vertolkers.

De zender richt zich vooral op mensen van 25 tot 49 jaar en dus blijft modernere muziek, zoals house, buiten de deur. Bij de muziek gaat het er vooral om dat het 'gezellig' is, legt Tak uit.

Bekende disc-jockeys zoals Chiel Montagne, Krijn Torringa, en Yvonne Keely blijven die knusheid uitdragen, zoals ze ook al deden, toen ze op de (nu op te heffen) locatie in Lopik of op de locatie in Rotterdam (die blijft bestaan) zaten.

Tak verwacht een grote groei van het aantal luisteraars, mede doordat de commerciële zender vanaf september in de ether gaat uitzenden, in plaats van alleen maar op de kabel, en omdat er ook een nieuwe uitzendlocatie in Limburg in gebruik wordt genomen.

De uitzendvergunning voor het schip is volgens Tak al binnen, evenals een milieu- en ligplaatsvergunning.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden