Zending voor Noord-Koreanen: de bijbel aan een usb-stick de lucht in

Voice of the Martyrs Korea gelooft dat de Bijbel de basis kan vormen voor verzet tegen het regime van Kim Jong-un (hier midden op de foto). Beeld afp
Voice of the Martyrs Korea gelooft dat de Bijbel de basis kan vormen voor verzet tegen het regime van Kim Jong-un (hier midden op de foto).Beeld afp

Voor de tienduizenden christenen in Noord-Korea is het bijna onmogelijk om aan een bijbel te komen. Voice of the Martyrs Korea smokkelt de bijbels daarom per ballon de dictatuur in.

Wat hebben Noord-Koreanen nou aan bijbels? Het is een vraag die Eric Foley vaak krijgt. Als oprichter van de organisatie Voice of the Martyrs Korea, die zich richt op het steunen van christenen in Noord-Korea, smokkelt hij bijbels en religieuze teksten het dictatoriale land in.

Dat gebeurt vaak met ballonnen. Volgens Foley een effectieve methode, die vaak niet goed begrepen wordt. "De buitenwereld denkt dat de bijbels het land in zweven en bij de Koreanen op het hoofd vallen, ze zouden niets van de inhoud van de boeken snappen en vervolgens door de regering worden geëxecuteerd. Maar zo gaat het dus echt niet."

In geen land ter wereld hebben christenen het zo zwaar als in Noord-Korea. Op de ranglijst christenvervolging van stichting Open Doors staat de militaire dictatuur al jaren met stip op de eerste plaats. Gelovigen worden zwaar onderdrukt, alleen het aanbidden van de staat en de 'Grote Leiders' is toegestaan. Maar in Noord-Korea wonen wel degelijk christenen. Hoeveel het precies zijn, is niet duidelijk, waarschijnlijk ergens tussen de 60.000 en 100.000. Zij verenigen zich vaak in ondergrondse kerken, want het bezit van een bijbel is reden genoeg voor een enkele reis strafkamp.

Basis verzet
Foley kent het gevaar dat bijbels in Noord-Korea met zich meebrengen en stelt dat ook de Koreanen weten waar ze aan beginnen als ze een neergekomen ballon oprapen. Het is het risico waard volgens de Amerikaan. Hij gelooft dat de Bijbel de basis kan vormen voor verzet tegen het regime van Kim Jong-un. "Waarom komen de Koreanen nooit in opstand? Omdat ze van jongs af aan leren dat hun waarde gekoppeld is aan hun trouw aan de regering. Er moet ruimte komen voor een andere gedachtegang. De Bijbel vertelt dat een mensenleven ook van zichzelf waardevol is."

Foley benadrukt wel dat zijn missie in de eerste plaats een religieuze is: "Het draait om het steunen van onze medechristenen."

Een ballon wordt gevuld. Het bezit van een bijbel is reden genoeg voor een enkele reis strafkamp. Beeld
Een ballon wordt gevuld. Het bezit van een bijbel is reden genoeg voor een enkele reis strafkamp.Beeld

De ballonnen van Voice of the Martyrs, metershoge cilinders van landbouwplastic, worden vanuit buurland Zuid-Korea vlak bij de grens opgelaten. Dit gebeurt 's nachts en alleen als de wind uit de juiste richting komt. Ze vervoeren niet altijd bijbels. Soms gaat het om usb-sticks met losse teksten of pamfletten met preken, maar de bagage is altijd religieus van aard.

De organisatie wordt hierom bekritiseerd: waarom sturen ze niet iets waar de hele bevolking wat aan heeft, zoals voedsel? Een misvatting volgens Foley. "De afgelopen vijftien jaar hebben we gesproken met duizenden Noord-Koreaanse vluchtelingen. Niet een van hen heeft ons gevraagd om eten te sturen. In het gebied dat onze ballonnen bereiken is namelijk helemaal geen voedseltekort. Ze vragen juist om dingen die de bevolking op nieuwe ideeën kan brengen."

Vrijheid van godsdienst
Samenwerking met Noord-Koreanen is voor Foley van groot belang. Zo zijn de bijbels allemaal geschreven in het Noord-Koreaanse dialect, gebaseerd op een door het regime zelf uitgegeven versie van het Heilige Boek. Foley: "De regering van Kim Jong-un heeft in een eigen mensenrechtenrapport benadrukt dat het land vrijheid van godsdienst kent en verwijst daarbij naar hun eigen Bijbel. Die bestaat inderdaad, maar er is alleen aan te komen als je lid bent van de communistische partij."

De rest van de bevolking leert volgens Foley alleen op school over het christendom. "Maar daar horen ze alleen hoe slecht en gevaarlijk het is."

Hoewel Voice of the Martyrs zich vooral op Noord-Korea richt, denkt Foley dat de organisatie ook iets voor Zuid-Korea kan betekenen. Daar daalt het aantal christenen al sinds de jaren negentig. "Als een land welvarender wordt, laten mensen makkelijk hun geloof los. Een kleine tegenslag kan al genoeg zijn. De Noord-Koreaanse christenen weten dat ze voor hun geloof vervolgd zullen worden en houden toch vast. Dat is iets waar de Zuid-Koreanen veel van kunnen leren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden