Zending over Grenzen behoudt CBF-keurmerk

AMSTERDAM - Zending over Grenzen (ZoG) mag haar keurmerk behouden. Dat besloot het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) gisteren. De goede-doelenwaakhond neemt genoegen met de toegezegde verbeteringen van ZoG.

Van onze redactie religie & filosofie

Het CBF stelde een ongebruikelijk tussentijds onderzoek in naar de Almeerse fondsenwerver, toen Trouw meldde dat veel geld van Nederlandse donateurs niet goed terechtkwam.

ZoG zegde toe te gaan reorganiseren. Zo komen de belangrijkste onderdelen van het peperdure Amerikaanse hoofdkantoor van moederorganisatie Mission Without Borders International naar Nederland. Verder is het bestuur vernieuwd en zal het publiek nader op de hoogte worden gesteld van de ZoG-kerstpakkettenactie, die jaren als melkkoe werd gebruikt. ZoG belooft ook hier beterschap en gaat de donateurs met terugwerkende kracht eerlijk voorlichten over de besteding van deze gedoneerde gelden.

Ds. J. Berkheij vindt dat er 'veel goed werk is gedaan', maar ook dat slechts 'een deel van de donateursgelden goed is besteed' tijdens de vijf jaar dat hij in het ZoG-bestuur zat. Berkheij hoopt dat de veranderingen binnen ZoG een oplossing vormen voor de problemen waar het CBF op gestuit is. Wat hem dwarszit is dat ,,ZoG het keurmerk houdt, terwijl de verbeteringen voor een deel toezeggingen zijn. Telkens als iemand achter misstanden kwam, beloofden ze beterschap en dat accepteert het CBF.''

Hans van den Hoek, directeur van ZoG, is ,,dankbaar voor dit besluit''. Het vertrouwen van de donateurs is geschaad, maar Van den Hoek hoopt dat de donateurs ZoG blijven steunen. ,,Het uiteindelijke doel blijft het helpen van mensen in Oost-Europa.''

De Raad voor de Financiële Betrouwbaarheid, de evangelische tegenhanger van het CBF, heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet intrekken van zijn keurmerk aan ZoG. De beslissing daarover is uitgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden