Zendermaatschappij Nozema moet voor het eerst concurreren

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - De zendermaatschappij Nozema krijgt voor het eerst in haar bestaan concurrentie. Broadcast Terneuzen zal namelijk vanaf 1 januari 1998 de programma's gaan doorgeven van de commerciële stations Radio 538, Radio Noordzee en Jazzradio.

Broadcast Terneuzen is nog in onderhandeling met Radio 10 Gold en Veronica Hitradio en zal met deze stations naar verwachting in de loop van deze week ook een akkoord bereiken. Broadcast Terneuzen gaat 21 FM-zenders plaatsen in het land, deels in samenwerking met PTT Telecom.

Tot 1 januari dit jaar had Nozema een monopolie op de bouw en exploitatie van zendmasten. Het alleenrecht werd in het kader van de open Europese markt voor de overheid opgeheven. Broadcast Terneuzen werkt al als zenderbouwer en exploitant voor kleinere lokale omroepen en buitenlandse zenders. Volgens woordvoerster Jerney Kaagman van Radio Noordzee werkt de maatschappij “30 tot 40 procent goedkoper dan Nozema.”

De commerciële radiostations hadden behoefte aan een nieuwe partner na een aantal conflicten met Nozema. De stations waren vooral ontevreden over de doorgifte, die niet sterk genoeg zou zijn. Inmiddels worden de programma's wel goed doorgegeven. Kaagman: “Maar dat heeft heel veel moeite gekost. Het heeft ons duidelijk gemaakt dat het niet prettig is dat je bent aangewezen op één partij. Radio 538-directeur Erik de Zwart is op zoek gegaan naar een andere maatschapppij.” Kaagman verwacht dat voorlopig alleen de genoemde vijf radiostations de overstap maken naar de andere zendermaatschappij.

Nozema-manager J. Groenewald zegt 'verdeeld' blij te zijn met de concurrentie. Het opent de zendermaatschappij de ogen voor de moderne tijd, zodat men binnen het bedrijf scherper zal worden voor de moderne bedrijfsvoering, is zijn verwachting. “Maar ik had uiteraard de orders liever zelf gekregen.” Overigens blijft Nozema wel de doorgifte van zenders op de AM-golf verzorgen. Groenewold zet vraagtekens bij de 'tientallen procenten' lagere prijzen van de concurrent. “Dat zal de toekomst uitwijzen.”

Nozema is voor 40 procent eigendom van de gezamenlijke omroepen. De Wereldomroep bezit 1 procent en de overige 59 procent is in handen van de staat. De staat wil zijn deel in de loop van volgend jaar verkopen, onderhands of op de beurs. Het bedrijf heeft net een reorganisatie achter de rug, waarbij 40 arbeidsplaatsen zijn geschrapt en 15 mensen gedwongen zijn ontslagen. Er werken nu 125 mensen.

Broadcast Terneuzen heeft 23 mensen in dienst, “maar dat zullen er wel snel meer worden, vrees ik”, zegt directeur R. van der Hoeven. Hij verwacht de 21 nieuwe zenders deels te kunnen plaatsen op de PTT-Telecom-masten en deels zelf te moeten bouwen. Het bedrijf zal dat zelf financieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden