Zembla bracht het nieuws gedegen, vindt media-ethicus

Aangewakkerd door de maatschappelijke onrust kwam er afgelopen weekend kritiek op 'Zembla'. De redactie van het Vara-programma zou onder meer geen wederhoor hebben toegepast bij onderzoeksbureau IndusTox. De analyse van rubberkorrels door dat bedrijf werd gehekeld in de uitzending.

"Met de betrokken onderzoeker is uitgebreid gesproken", pareert Zembla-journalist Roelof Bosma het verwijt. "Net als met tientallen andere bronnen die een ander geluid konden laten horen, zoals het RIVM, gemeenten en bandenbranchevereniging Vaco. Maar zoals we ook in de aflevering hebben gemeld, wilden zij niet reageren in de uitzending zelf. Het mailcontact staat wel op onze website."

Kinderen in combinatie met kankerverwekkende stoffen en volkssport nummer één: de redactie wist dat de uitzending veel onrust zou veroorzaken. Bosma: "Daarom hebben we het extra terughoudend gebracht, zonder emotionele beelden van bijvoorbeeld begrafenissen of kale kinderen. Een toxicoloog die me vertelde dat er weinig voor nodig is om beschadigd te raken door de korrels, heb ik er bewust uitgelaten, zodat de focus bleef liggen op het gebrek aan gedegen onderzoek."

Ook media-ethicus Huub Evers vindt de kritiek onterecht. "In de uitzending wordt duidelijk dat de redactie haar uiterste best heeft gedaan om uit alle hoeken en gaten deskundigen te halen. Bovendien zijn de journalisten naar alle partijen teruggegaan."

Bij dit soort gevoelige onderwerpen neemt de nieuwsconsument ook halve feiten als waarheden aan, stelt Evers. "Goede journalistiek of niet, het zorgt altijd voor deining in de samenleving. Hier pellen ze het probleem laagje voor laagje af, wat een alarmerende maar solide uitzending heeft opgeleverd."

Het enige kritiekpunt dat Evers heeft, is dat de korrels in het bijzonder schadelijk kunnen zijn voor kinderen en vrouwen, terwijl er enkel voetballende kinderen in beeld worden gebracht. "Dat zou je suggestief kunnen noemen. Maar het is van ondergeschikt belang en bovendien zijn alle documentaires gekleurd door de beeldkeuzes van de makers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden