Zembla: 38 meldingen van bakkers met asbestkanker

Exterieur van het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland. De broodfabriek heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen. Beeld anp
Exterieur van het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland. De broodfabriek heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen.Beeld anp

Bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) zijn van 2000 tot 2011 38 meldingen binnengekomen van bakkers die asbestkanker hebben gekregen. Dat meldt het VARA-programma Zembla vanmorgen in een persbericht. Vorige week kwam Zembla met een uitzending over asbest in broodovens.

Redactie

Zembla onthulde dat de afgelopen twee jaar bij bakkerijconcern Bakkersland in drie van de zestien ovens asbest vrijgekomen. Minstens één keer werd een partij brood vanwege asbest uit de handel gehaald.

In de uitzending vertelde een voormalig ovenist van Bakkersland dat hij asbestkanker had gekregen. Volgens Zembla blijkt nu uit de cijfers van IAS dat er waarschijnlijk veel meer bakkers zijn die kanker hebben opgelopen doordat asbest is vrijgekomen uit verouderde broodovens.

Juridische procedures
Het IAS houdt per beroepsgroep en industrie het aantal slachtoffers van asbestkanker bij. Het Instituut werd in 2000 opgericht om slachtoffers van mesothelioom bij te staan in juridische procedures. De bakkers die zich sinds 2000 bij het IAS hebben gemeld, zijn al tientallen jaren eerder blootgesteld aan asbest.

Volgens Gert van der Laan, klinisch arbeidsgeneeskundige van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (AMC) tonen de cijfers aan dat het werken met de ovens gevaarlijk is. In het persbericht van Zembla stelt hij dat de verouderde ovens versneld moeten worden vervangen.

Bakkersland zei vorige week al in reactie op de uitzending dat er nooit brood met asbestdeeltjes in de winkels terecht zou zijn gekomen. Ook zouden de werknemers geen enkel gevaar hebben gelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden