Zelfzorgarrangement / Asielzoekers in greep van huisjesmelkers

ROTTERDAM - De Dordtselaan in Rotterdam-Zuid is het domein van huisjesmelkers. Achter steeds meer portieken in de ooit respectabele straat gaan veel kanslozen op de reguliere woningmarkt schuil: illegalen, junks en in toenemende mate ook asielzoekers via het 'zelfzorg arrangement'.

Met 86 gulden zakgeld en een vergoeding van 100 gulden per week voor huisvesting trekken veel asielzoekers die zich niet thuis voelen in de asielcentra naar de stad. Niet dat ze daar op meer privacy hoeven rekenen. Voor de eigenaren van de portiekwoningen kunnen er niet genoeg huurders worden gestald. Tien, twaalf of meer vreemdelingen, bijeengepropt in een driekamerwoning vormen geen uitzondering. En in de regel betalen ze de man 100 gulden per week voor uitgeleefde, bijna onbewoonbare krotten.

De deelgemeente Charlois -waartoe de Dordtselaan behoort- is ongelukkig met deze 'opvang' door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Ze kiezen er zelf voor'', zegt echter een COA-woordvoerder. ,,Het zelfzorgarrangement wordt niemand opgelegd.'' Ook stichting De Opbouw, voogdij-instelling voor minderjarige asielzoekers, doet zaken met de profiteurs van de woningnood en laat pupillen illegaal wonen.

,,Die woningen worden niet volgens de regels bewoond'', zegt Rakesh Soemai van de gemeentelijke bouw- en woningtoezicht. ,,Geen kamerverhuurbedrijf in de buurt werkt met een vergunning. Wij treffen schrijnende zaken aan. Huis eigenaren reageren vaak niet op onze brieven.''

Met een rechercheur van sociale zaken, de wijkagent en de veiligheidscoördinator van de deelgemeente bezoekt Soemai regelmatig de omstreden woningen, meer dan 200. Ook nu gaan de vier samen op pad. Op nummer 57 doet een slaperige Chinees open. Met zes anderen deelt hij de portiekwoning. ,,Dat wordt ontruimen'', concludeert de opzichter. ,,Hier mogen maar twee mensen wonen. De eigenaar is genoeg gewaarschuwd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden