Zelfverzekerde CSU kiest conservatief Huber

’Beieren is de CSU, de CSU is Beieren.’ Op haar partijcongres blaakte de Christelijk-Sociale Unie dit weekeinde van zelfvertrouwen. De opvolger van partijleider Stoiber is een uitgesproken Beierse patriot.

Door Günther Beckstein te kiezen als minister-president en Erwin Huber als partijvoorzitter onderstreepte de CSU afgelopen zaterdag haar conservatieve karakter en haar Beierse chauvinisme. Met Beckstein en Huber staan twee oude partijtijgers aan de top die betrekkelijk weinig ervaring hebben in de bondspolitiek en in de Europese Unie.

De scheidende partijleider Edmund Stoiber benadrukte in zijn openingsrede hoe belangrijk het is dat Beieren zich ook buiten de eigen landsgrenzen manifesteert. Daarmee sprak hij een verkapte voorkeur uit voor kandidaat-voorzitter Horst Seehofer, die als bondsminister voor landbouw zowel in Berlijn als Brussel de weg kent. Maar de bijna duizend afgevaardigden kozen voor Huber, net als Beckstein een uitgesproken Beierse patriot.

Was de stemming over Huber of Seehofer nog spannend, de verkiezing van Beckstein tot premier was een gelopen koers. Hij kreeg 96,6 procent van de stemmen na een toepraak over christelijke waarden, het Beierse levensgevoel, het belang van het platteland, de verderfelijkheid van het socialisme en de schoonheid van de bergen.

Het congres stond voor het overige in het teken van het afscheid van Edmund Stoiber. Hij uitte scherpe kritiek op de SPD, de coalitiegenoot van de CDU/CSU in de bondsregering. Een partij die het democratische socialisme in zijn programma heeft staan, is volgens Stoiber niet meer te onderscheiden van de Linkspartij, ’de partij van de Muur, de Stasi en het schietbevel’.

Het partijcongres moest Stoibers afscheidsfeestje worden. Feestelijk was het vooral omdat hij op de eerste partijdag 66 jaar werd. Maar de bijval voor zijn toespraken was bescheiden. Bondskanselier Angela Merkel kreeg voor haar gastvoordracht op het congres zelfs een stormachtiger applaus dan Stoiber. „Vroeger klapten we wel twintig minuten voor hem”, fluisterde een afgevaardigde uit Altötting, „één keer zelfs vijfendertig. Maar hij is heel eenzaam geworden na al die jaren aan de top.”

Met spanning hadden de congresgangers uitgekeken naar het optreden van partijrebel Gabriele Pauli. Bij enkelen lag het damesblad Bunte op tafel, met Pauli, slechts gehuld in een Beierse vlag, op de cover. Met een moedig betoog over het gebrek aan voeling van de partij met de wensen van de burgers, verwierf ze zowaar een bescheiden applaus. Bij de verkiezing van de voorzitter kreeg ze echter slechts 2,5 procent van de stemmen.

Eerder had Pauli kandidaat-premier Beckstein uitgedaagd openlijk te verklaren waarom hij haar in een interview ’rijp voor de psychiater’ had genoemd. Nadat hij was verkozen beloofde hij plechtig het haar onder vier ogen uit te leggen. Met die cultuur van achterkamertjes wil ik nu juist breken, antwoordde Pauli. In de zaal viel een even ijselijke als pijnlijke stilte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden