Zelfverzekerd op de wereldtitel af

Meppelink en Van Iersel winnen eenvoudig op WK beachvolleybal

JAN-CEES BUTTER

Ze waren het enige beachvolleybal-duo dat vooraf durfde uit te spreken dat ze voor het hoogste gaan. Marleen van Iersel en Madelein Meppelink willen wereldkampioen worden in Den Haag. Gistermiddag, onder tropische omstandigheden, kwamen ze weer een stapje dichter bij dat doel. Ze wonnen eenvoudig van het Poolse tweetal Karolina Baran/Jagoda Gruszczynska (21-12, 21-19), waarmee ze zich plaatsten voor de achtste finales.

Meppelink en Van Iersel oogden gisteren opgelucht na hun gewonnen partij. En dat had niet zozeer te maken met de weerstand van hun Poolse opponent, een jeugdig duo dat te veel fouten maakte, als wel met de weersomstandigheden. Een wedstrijdofficial meldde dat de temperatuur op het speelveld was opgelopen tot veertig graden. Van Iersel: "Aan het einde van de tweede set leek het nog even spannend te worden, maar voor de rest hadden we het gewoon onder controle."

Vervolgens, content: "De energie die we nu hebben bespaard, kunnen we morgen (vandaag, red.) goed gebruiken." Vandaag wacht eerst de achtste finale tegen Taliqua Clancy en Louise Bawden uit Australië en bij winst later op de dag nog een kwartfinale.

Het weer gaat een rol spelen op het WK beachvolleybal, dat zondag afgesloten wordt. Maar Meppelink en Van Iersel zijn op en top geprepareerd. Niet alleen loopt het duo over van zelfvertrouwen - een gevolg van hun goede resultaten, zoals de Europese titel die ze vorig jaar wonnen - ook hun afgetrainde lichamen verraden inhoud en veerkracht. De hitte deert ze niet. Meppelink: "We hebben ons in de winterperiode al gewapend tegen deze hitte. We hebben veel cardio gedaan, veel fysieke training, interval, duurlopen en sprintjes. Daardoor kunnen we in dit soort situaties snel schakelen." Een diëtist waakt erover dat ze voldoende zout en vocht tot zich nemen.

Meppelink (25) en Van Iersel (27) stralen een ongekende zelfverzekerdheid uit. Alsof niets en niemand ze in hun missie kan verstoren. Het duo speelt pas twee jaar samen, maar beschikt over voldoende ervaring. Zo kwamen ze twee jaar geleden nog uit op de Olympische Spelen in Londen. Van Iersel speelde met Sanne Keizer (kwartfinale), Meppelink vormde een koppel met Sophie van Gestel (achtste finale). Die routine zie je terug in hun spel. Ze panikeren niet als het Poolse duo dreigt terug te komen in de tweede set. Nee, Meppelink zegt na afloop koel: "Zoiets is af en toe wel even goed, want het herinnert je eraan dat we straks, tegen Australië, volle bak moeten spelen. Dan mogen we niet verslappen."

Die focus is nodig om hun gedroomde doel te behalen, weet het duo. Zelf waren ze best verrast dat Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, naast wie ze vorig week zaten op de persconferentie, als regerend wereldkampioen niet durfden uit te spreken dat ze hun titel willen prolongeren. De heren stelden een medaille als doel.

Meppelink en Van Iersel denken verder. Hun missie is goud. Van Iersel haalt haar schouders op, alsof het voor een topsporter niet meer dan logisch dat hij het hoogste nastreeft. "Dat doel komt misschien ook door onze Amerikaanse coach (oud-prof Angie Akers, red.)", zegt Meppelink. "Amerikanen zijn misschien wat ambitieuzer. Maar goud is waarvoor we gekomen zijn." Hun vertrouwen wordt ondersteund door een uitstekende voorbereiding en goede resultaten. "Het wordt lastig", weet Meppelink. "Maar als we ons niveau halen, dan weten we dat we hier kunnen winnen." Vervolgens liep het duo een stroom handtekeningjagers tegemoet. Beachvolleyballers zijn hot dezer dagen. Zoveel is duidelijk.

undefined

Kampioenen onttroond

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kunnen prolongatie van hun wereldtitel beachvolleybal vergeten. Het Nederlandse duo, dat zich twee jaar geleden in Polen verrassend als kampioen liet huldigen, werd woensdag in Rotterdam voortijdig in de eerste knock-outronde (laatste 32) uitgeschakeld. De Brazilianen Vitor Gonçalves Felipe en Alvaro Morais Filho bleken net iets gehaaider op beslissende momenten: 21-19 25-23.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden