Zelfstandigen eisen compensatie voor zorgpremie

(Novum) - Zelfstandige ondernemers willen een financiële tegemoetkoming voor de hogere premie van ziektekostenverzekeringen in het nieuwe zorgstelsel. Dat staat in een petitie die het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) dinsdag heeft overhandigd aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid. Zelfstandigen betalen een premie die kan oplopen tot vierduizend euro per jaar. Zij gaan er daarmee volgens het PZO het meest op achteruit. Voor de meeste mensen bedraagt de premie voor de basisverzekering tussen 1000 en 1100 euro per jaar.

De nieuwe zorgverzekeringswet verplicht alle Nederlanders een basisverzekering af te sluiten. Net als in het oude stelsel is er een traditionele tweedeling in een werknemers- en een werkgeversgedeelte van de premie. De inkomensafhankelijke bijdrage is volgens de ondernemers een zware last. Zij moeten deze bijdrage zelf betalen, terwijl werknemers dat deel van hun werkgever vergoed krijgen.

Een gemiddelde particuliere verzekering voor een zelfstandige ondernemer kostte in het oude stelsel ongeveer achttienhonderd euro per jaar. Tijdens de afronding van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer beloofde minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor groepen die er in het nieuwe stelsel op achteruitgaan. Het PZO eist dat de Tweede Kamer Hoogervorst aan deze toezegging houdt.

Eerder afgekondigde financiële tegemoetkomingen van het Rijk hebben volgens het PZO nauwelijks effect voor zelfstandigen zonder personeel. De Tweede Kamer debatteert donderdag met Hoogervorst over de knelpunten in het nieuwe stelsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden