Zelfs Wereldnatuurfonds vreest voor voortbestaan

Meer dan honderd non-gouvernementele organisaties in Rusland, waaronder Amnesty International, moeten hun activiteiten opschorten.

Een omstreden registratiewet zorgt voor problemen. Om meer overzicht en controle te krijgen over buitenlandse organisaties moeten volgens de nieuwe Russische wet, die een jaar geleden is ingevoerd, buitenlandse ngo’s zich laten registreren. Dat helpt in de strijd tegen terrorisme en spionage, zegt het Kremlin.

Onder meer mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch hebben de deadline voor registratie niet gehaald. Zij menen dat de wet is ingevoerd om de buitenlandse ngo’s, die vaak kritisch staan tegenover het beleid van Poetin, het land uit te krijgen.

Volgens hen is het door de bureaucratische rompslomp vrijwel onmogelijk om aan de registratie te voldoen. Zo moest het Carnegie Centrum een overlijdensakte overhandigen van oprichter Andrew Carnegie uit 1919.

„Het doet mij nog het meest denken aan het Duitsland van de jaren dertig. Stapje voor stapje komt de maatschappij onder controle van de staat. Nu zijn kennelijk de burgerrechtenorganisaties aan de beurt”, zegt Boris Timosjenko van de Glasnost Defense Foundation, een Russische ngo.

Voorlopig zijn Russische ngo’s gevrijwaard van de nieuwe wet. „Maar daar kan snel verandering in komen”, zegt Azgar Ishkildin, van CCHR, een organisatie die onderzoek doet naar misstanden in psychiatrische klinieken: „Er worden op dit moment al Russische ngo’s gesloten die een ’gevaar voor de staat’ vormen. Bijvoorbeeld de Russian Chechen Friendship Society, die actief is in Tsjetsjenië”. Volgens directeur Stanislav Dmitrijevski vormt de sluiting onderdeel van ’een campagne om te verbloemen wat werkelijk in Tsjetsjenië gebeurt’.

Niet alleen politiek gevoelige organisaties liggen in de gevarenzone. De Russische vestiging van het Wereldnatuurfonds staat geregistreerd als een Russische organisatie en heeft voorlopig geen problemen. „De echte test komt dit voorjaar, als zowel buitenlandse als Russische ngo’s alle papieren definitief moeten hebben ingeleverd,” aldus directeur Igor Tsjestin van het Wereldnatuurfonds Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden