Zelfs Vejinovic kan Vitesse niet helpen

FC Utrecht passeert Arnhemse club op de ranglijst na 3-1 zege

FC Utrecht3 Vitesse1

Mistroostig kijken ze voor zich uit, de Vitesse-spelers die zich op de eerste verdieping van het Galgenwaard Stadion heeft verzameld na de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht. De een checkt plichtmatig z'n mobieltje, een ander zet een wezenloze blik op, een derde bestudeert aandachtig de grijze muur. Verliezen is nooit leuk, al helemaal niet van een kwaliteitsarme tegenstander die het moet hebben van inzet en karakter. Maar de cijfers liegen niet: 3-1 voor de thuisclub, een zege waarmee Utrecht de hoger aangeslagen gasten zelfs passeert op de ranglijst.

Als een van de laatsten komt Marko Vejinovic aangesloft. Het beeld staat in schril contrast met de hem vooruitgesnelde roem. De dynamische middenvelder van Servische origine bezit een fluwelen touch, is baas over de bal, vindt als geen ander de vrije man en is ook nog koelbloedig voor het doel getuige zijn status als clubtopscorer met zes goals. Kortom: een speler die schaars is in de toch al niet van kwaliteit overlopende eredivisie.

Z'n naam zou op het verlanglijstje staan van Ajax-coach Frank de Boer (net als die van ploeggenoot Davy Pröpper trouwens) en er zouden liefst twee bondscoaches naar z'n voeten dingen, zowel die van Servië - Dick Advocaat - als onze 'eigen' Guus Hiddink. Het zou een passend vervolg zijn op de jeugdinterlands die de middenvelder met de dubbele nationaliteit al in het oranje afwerkte. De concurrentie zit echter ook niet stil. Namens Servië kwam assistent-bondscoach Zeljko Petrovic al een kijkje nemen in Arnhem. Hoewel geboren en getogen in Amsterdam hopen ze in Belgrado dat zijn Servische wortels uiteindelijk de doorslag zullen geven in zijn keuze.

Maar al die positieve aandacht vervliegt op een zwarte zondag in november als Vitesse op kinderlijke wijze drie punten laat liggen in Utrecht. En het veelgeroemde middenveldduo Pröpper-Vejinovic geen moment z'n stempel kan drukken op het gestuntel om hen heen. Inspiratie- en tempoloos is het spel van Vitesse, tot overmaat van ramp moet de helft van het tweetal halverwege geblesseerd afhaken. In z'n eentje kan Vejinovic na rust het verschil al helemaal niet maken. Zelfs z'n handelsmerk, de venijnige vrije trap, verontrust een tweederangs keeper als Jeroen Verhoeven niet.

De spelmaker draait er na afloop niet omheen, over zoveel realiteitszin beschikt hij ook wel weer. "Iedereen kan lovend over je zijn, maar je moet het wel laten zien. Dat geldt voor het hele team. We hebben het laten liggen op mentaliteit, waren niet scherp genoeg. Ons voetballend vermogen ligt hoger, maar dat hebben we niet getoond. We helpen Utrecht in de wedstrijd terwijl we zelf nota bene nog op voorsprong komen ook. Dit mag gewoon niet gebeuren."

Hij schudt maar weer eens mismoedig het hoofd. Lijkt opeens tien jaar ouder dan z'n 24 lentes. "Of het m'n zelfvertrouwen ondermijnt?", herhaalt hij de vraag. "Nee, dat niet. Omgaan met tegenslag hoort er ook bij. Maar zo'n teleurstelling als vandaag suddert wel een paar dagen door."

Terwijl hij juist in een uitstekende flow leek te zitten. De geboorte van een nieuwe 'San Marko' leek slechts een kwestie van tijd. Het gerucht dat Ajax hem al in de winterstop wil binnenhalen, is hardnekkig. Vejinovic haalt er z'n schouders over op. "Ach, het is leuk dat je naam genoemd wordt, meer niet. Niks is concreet, dat geldt ook voor een eventuele keuze tussen Servië of het Nederlands elftal. Die keuze is nog niet gemaakt."

Als de naam van Ajax valt, zien zijn ogen er iets minder dof uit. Maar dat heeft vooral met z'n verleden te maken. "Ik heb daar zeven jaar in de jeugd gespeeld, tot en met de C1. Toen ging er iets mis. Wat er misging? Ach, het is zo lang geleden. Ik wil geen oude koeien uit de sloot halen, er leven geen wraakgevoelens. Ik heb niets tegen Ajax."

undefined

Bosz loopt rood aan

Op de dag dat Vitesse wederom rode jaarcijfers presenteerde, hoewel niet zo dramatisch als vorig seizoen, namen de kaken van schaamte dezelfde kleur aan. Aan een reeks van acht wedstrijden zonder nederlaag kwam in Utrecht een ontluisterend einde. Het elftal van Peter Bosz was geen schim van de formatie die de afgelopen weken met aantrekkelijk spel een serieuze poging ondernam om een plek te veroveren in de top van de eredivisie. Van een verre van imponerende tegenstander werd met 3-1 verloren, tot grote woede van Bosz.

"Op zo'n geweldig veld moet je een tegenstander als FC Utrecht kapot spelen", aldus de oefenmeester van Vitesse. "Het irriteert me dat dat niet gelukt is. Het tempo was te laag, iedereen wilde de bal drie keer raken, we leden veel balverlies; zonder de juiste mentaliteit ben je geen top."

De grootste schlemiel aan Vitesse-zijde was Arnold Kruiswijk. Nota bene op z'n dertigste verjaardag incasseerde de ervaren verdediger twee gele kaarten. Kruiswijk: "Ik ga nog wel proberen een feestje te vieren, maar dat zal niet makkelijk worden. Dit was de minste wedstrijd van het seizoen."

Bij de thuisclub was Ruud Boymans de gevierde man. De spits scoorde ook in z'n vijfde duel op rij (tweemaal zelfs) en evenaarde daarmee de serie die Dirk Kuijt in 2003 neerzette voor FC Utrecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden