Zelfs vakbond blij met goedkope slaapdienst

Werknemers die 'slaapdienst' draaien hoeven van de Europese Commissie toch niet volledig betaald te worden. Werkgevers zijn blij, en ook het CNV denkt dat problemen zo kunnen worden opgelost.

AMSTERDAM - Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben hun zin. De drie landen trokken gebroederlijk ten strijde, nadat het Europese Hof van Justitie vorig jaar besloot dat werknemers die 's nachts wachtdiensten draaien in hun instelling, volledig moeten worden doorbetaald.

Nederland en zijn twee makkers pleitten er bij de Europese Commissie voor om dat besluit ongedaan te maken. Het volledig uitbetalen van personeel dat in de nachtelijke uren slechts sporadisch in actie komt, is de lidstaten veel te kostbaar. Bovendien zouden werknemers die deze 24-uursdiensten draaien, al snel aan de maximale arbeidsduur van 48 uur per week komen. De Europese Commissie stelt de drie landen nu in het gelijk door voor te stellen om een einde te maken aan de doorbetaling van medewerkers die slaapdiensten draaien.

Het CNV is blij met de suggestie van de Europese Commissie. ,,Het geeft ons de ruimte om zelf, samen met de werkgevers de cao te bepalen'', zegt Willem-Jelle Berg, CNV-bestuurder publieke zaken. ,,Kijk maar naar mensen die in een gezinsvervangend tehuis een slaapdienst draaien. Voor hen is het misschien sneu dat ze niet de hele nacht betaald krijgen, maar de andere kant van het verhaal is dat ze dan heel snel aan hun maximaal aantal uren zitten en daardoor minder werken. Dat levert organisatorische problemen op. Nu zijn slaapdiensten in de cao goed geregeld en krijg je 's nachts de helft van het dagloon. Ook bij de brandweer en de ambulance zijn vergelijkbare regelingen.''

Koos Reumer, directeur van Ambulancezorg Nederland, is eveneens content met het voorstel van de Commissie om alles 'bij het oude' te laten: ,,Een 24-uursdienst volledig uitbetalen zou veel te duur zijn. Dat gaat onherroepelijk ten koste van het aantal inzetbare ambulances en de scherpe norm om op tijd bij een ongeval te zijn. We zitten al krap in de zorg, laten we het niet nog erger maken.''

Abvakabo FNV moet nog nadenken over een reactie. De vakbond voert samen met een Rotterdamse brandweerman een proefproces om af te dwingen dat de gemeente diens slaapdiensten als volledig werk beschouwt. ,,Dat proefproces loopt nog, en is er om de zaak aan te kaarten voor meerdere beroepsgroepen. Als hij in het gelijk wordt gesteld, hebben ook andere beroepen een stok om mee te slaan'', zegt een woordvoerder van de Rotterdamse brandweer ondanks het Commissie-voorstel strijdbaar.

In Europees verband werd al twee keer succes geboekt door werknemers die soortgelijke processen voerden. Twee Spaanse artsen en een Duitse arts werden in verschillende zaken door het Europese Hof in het gelijk gesteld omdat zij een normale betaling voor hun slaapdiensten eisten. Als het voorstel van de Europese Commissie echter door het Europarlement en de lidstaten wordt goedgekeurd, komt het in de Europese wet te staan. De uitspraak van het Europese gerechtshof is dan niet meer van belang.

CNV-bestuurder Berg ziet overigens ook nadelen aan het voorstel van de commissie: ,,Het inroosteren van 'pieperdiensten', zoals dat nu vaak wordt gedaan, blijft lastig omdat die diensten financieel minder worden gewaardeerd. Maar dat was altijd al zo. Verder ben ik bang dat de Commissie doorslaat en straks veel te lange werkweken wil toestaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden