Zelfs tabaksindustrie wil rookverbod op schoolplein

amsterdam – - Artsen die actievoeren tegen het ’slappe rookbeleid van minister Schippers’ hebben gisteren steun gekregen uit verdachte hoek: de tabaksindustrie. Sigarettenfabrikanten zijn het eens met twee van de vijf maatregelen die de dokters gisteren bij de minister van volksgezondheid hebben neergelegd: een rookverbod op schoolpleinen en verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar.

Van onze verslaggever

Dit bleek gisteren tijdens een persconferentie van de stichting Rookpreventie Jeugd, opgericht door de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rodekruis Ziekenhuis in Beverwijk. Zij voeren sinds enkele jaren campagne tegen het roken. Gisteren, voordat de Tweede Kamer debatteerde over versoepeling van het rookverbod in de kleine horeca, overhandigden de longartsen aan Schippers een petitie tegen het rookbeleid van het kabinet, met 1000 handtekeningen, vooral afkomstig van artsen.

De Kanter en Dekker vinden dat van een soepeler rookverbod een verkeerd signaal uitgaat. „Jongeren leren roken op het schoolplein en in de kroeg. Roken is geen vrije keuze, bijna op elke hoek van de straat zijn sigaretten te koop.”

De voorzitter van de Stichting Sigaretten Industrie (SSI), brancheclub van sigarettenfabrikanten, en twee managers van Philip Morris Benelux waren bij de persconferentie. Zowel de SSI als Philip Morris verklaarden voorstander te zijn van rookverboden bij scholen.

„Als ik mijn kinderen van school haal, zie ik ook dat er op het schoolplein stevig wordt gerookt. Dat is niet goed”, aldus Willem-Jan Roelofs van de SSI. Maar hij vroeg zich ook af of dat rookverbod op schoolpleinen moet worden opgelegd door de overheid „Scholen kunnen heel goed zelf besluiten om hun terrein rookvrij te maken.”

Schippers gaf gisteren in de Kamer toe dat zij dacht dat er rondom scholen niet werd gerookt. „Dat blijkt niet zo te zijn. Op een derde van alle scholen geldt een rookverbod op schoolpleinen. Dat vind ik nog veel te weinig.” Ze gaat overleggen met haar collega van onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden