Zelfs spartelend op een luchtbed was Wim Sonneveld nog een heer

Kees ArntzenSaskia BoschJann RuytersArmand Serpenti en Rinske Wels

DVD | CABARET

Wim Sonneveld in beeld 10 dvd’s Universal

Wie De Grote Drie zegt, komt in het Nederlandse cabaret al gauw uit bij Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans. Van Sonneveld is nu een ruimbemeten dvd-box verschenen met daarop zijn complete oeuvre, voor zover dat op film te vinden was, plus een aantal documentaires en items uit later jaren waarin teruggeblikt wordt op het leven en werk van Sonneveld.

Van De Grote Drie was Sonneveld ontegenzeggelijk de veelzijdigste en meest ’wereldse’. De kruidenierszoon uit Utrecht, geboren in 1917, vond in Parijs (waar hij het cabaret artistique leerde kennen) en Hollywood (waar hij in aanraking kwam met de showbusiness) zijn inspiratie, en wilde niets liever dan ’bij de revue’.

In de oorlog – om precies te zijn op 1 december 1943 – presenteerde hij zijn eerste eigen cabaretshow ’Alleen voor dames’. Daarin speelden onder meer Conny Stuart en Lia Dorana. Het blijkt een rode draad, want ’dames’ zijn eigenlijk op het toneel tot het einde aan zijn zijde gebleven. In een van de interviews uit de box vertelt Sonneveld dat hij bang was om alleen op het podium te staan: „De eerste tien jaar durfde ik niet eens een solo te doen.”

Voor een man die zo bang was, heeft Sonneveld wel een enorme staat van dienst en durfde hij te experimenteren met verschillende genres en vormen. In alles een vakman, dat zie je eraan af. Dat is mooi terug te zien op de vele dvd’s die een staalkaart van zijn kunnen tonen. Helaas zijn er geen opnamen van de musical ’My Fair Lady’ – waarin hij de strenge taalkundige professor Higgins speelde – maar verder vind je veel.

De theatershows, de tv-shows, de twee speelfilms die hij maakte (en waarop hij veel kritiek kreeg), interviews en bijzondere kleine filmpjes. Zijn partner Friso Wiegersma maakte bijvoorbeeld amateuropnamen van een vakantie. Ze hadden samen een huis in Frankrijk en we zien Sonneveld dollen met onder anderen Conny Stuart. Wat opvalt is dat hij zelfs ongeschoren of spartelend op een onwillig luchtbedje op de rivier een heer blijft.

De veelzijdigheid van Sonneveld is te zien aan zijn liedjes, conferences en typetjes als Frater Venantius en Nikkelen Nelis (’Zij kon het lonken niet laten’). Vaak met zijn keurige dictie, licht bekakt, maar wel met veel gevoel. Als Sonneveld een liedje zingt, dan ga je voor de bijl. Een charmezanger is hij, die precies de juiste toon weet te raken. Romantisch, maar net zo makkelijk venijnig of plat. Het was wat hij het liefste deed, liedjes zingen, en wat hij wat mij betreft het beste kon. Maar hem zien als de man van de ’croquetten’ – beetje kromgebogen, stropdas op half zeven en geknepen schele oogjes – is toch ook wel erg leuk. (RW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden