Zelfs sneeuw is van invloed

Welke Amerikaanse presidentskandidaat profiteert het meest van slecht weer?

BAS DEN HOND

Donald Trump was gisterochtend 'een beetje zenuwachtig', zei hij in een tv-interview. Na maanden campagnevoeren zou de New Yorkse projectontwikkelaar er achter komen of de duizenden mensen die naar zijn toespraken waren komen luisteren ook bereid waren om voor hem te gaan stemmen.

Gisteravond, na het drukken van deze krant, vonden in de Amerikaanse deelstaat Iowa de eerste stemvergaderingen plaats voor de presidentsverkiezingen. Democraten en Republikeinen mochten daar komen zeggen wie hun partij moet afvaardigen naar de verkiezingen in november.

Trump werkte tot het laatst om zijn aanhangers te motiveren. Zo hield hij een bijeenkomst in Ceder Rapids, waar ook Sarah Palin sprak, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap in 2008. Die sprak toen dezelfde in de politiek teleurgestelde kiezers aan als Trump nu.

Hillary Clinton deed het rustiger aan: ze trakteerde vrijwilligers van haar campagne op donuts. In tegenstelling tot Trump, en haar Democratische concurrent senator Bernie Sanders, moet Clinton het niet hebben van het grote enthousiasme van haar aanhangers tijdens grote bijeenkomsten, maar van haar goede organisatie. Ze heeft vertegenwoordigers in alle 1681 stemvergaderingen, die er voor zorgen dat alles goed loopt tijdens de soms wat ingewikkelde procedure. Daarbij gaan kiezers in een bepaalde hoek van de zaal staan om aan te geven wie ze steunen.

Verwacht werd dat een hoge opkomst zou betekenen dat de aanhangers van Trump en Sanders inderdaad waren komen opdagen en dat zij de winnaars van de avond zouden worden. Die twee keken dan ook angstig naar het weerbericht, dat later op de avond zware sneeuwval voorspelde - maar net laat genoeg om niet al te veel kiezers thuis te houden, zo leek het. Een gewone opkomst zou kandidaten helpen die op de in Iowa meer gebruikelijke manier campagne voerden: in kleine bijeenkomsten met zoveel mogelijk kiezers spreken. Kandidaten zoals Clinton bij de Democraten en Ted Cruz bij de Republikeinen. Die laatste voltooide gisteren 'de complete Grassley', wat wil zeggen dat hij bijeenkomsten heeft belegd in alle 99 districten van Iowa. Die politieke marathon is genoemd naar senator Chuck Grassley, die hem elk jaar volbrengt sinds hij senator werd in 1981.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden