Zelfs populair huis staat jaar te koop

Beeld ANP XTRA

Zelfs in de populairste gemeenten, duurt het gemiddeld in Nederland zeker één jaar voordat een woning van de hand gaat. In de Gelderse gemeente Renkum moeten verkopers zelfs rekenen op een gemiddelde wachttijd van 59 maanden.

Dat blijkt uit cijfers die Trouw opvroeg bij de website woningmarktcijfers.nl. Anders dan de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die met zo'n tachtig woonregio's werkt, beschikt deze website over data van alle 418 Nederlandse gemeenten. Onder meer de Rabobank maakt gebruik van hun cijfers.

Het verschil tussen data van beide partijen is groot. Volgens de NVM staan huizen 4,5 maanden te koop, volgens woningmarktcijfers.nl bedraagt de verkooptijd 22 maanden.

Dat komt omdat de website, anders dan de NVM, ook kijkt naar woningen die níet verkocht zijn. Volgens de Vereniging Eigen Huis, belangenvereniging van huizenbezitters, geeft deze informatie om die redenen een beter overzicht van de markt.

"Zelfs in de grote steden moeten verkopers een jaar wachten. De tijd dat mensen uit romantische overwegingen gingen verhuizen, is echt voorbij", zegt Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Tilburg.

Moeten huizenbezitters zich ernstig zorgen maken? Dat valt wel mee, zegt Brounen. "Want wat kan meespelen, is dat sommige mensen hun huis nu te koop hebben staan, zonder dat ze er vanaf willen. Biedt iemand hun prijs, dan is dat een meevaller. Deze te koop staande huizen kunnen een licht vertekend beeld geven. Voor wie een reële prijs vraagt, hoeft het dus niet hopeloos te zijn."

Wat hem - los van de lange verkooptijd - opvalt, is het enorme verschil tussen plattelandsgemeenten en de Randstad. Kennen gemeenten als IJsselstein en Woerden een verkooptijd van 12 maanden, verkopers in de tien gemeenten onderaan de lijst moeten 49 maanden wachten. Het gaat onder meer om Renkum, Bergeijk, Montferland en Veendam. De afgelopen maanden bedroeg het verschil in verkooptijd tussen de beste en de slechte tien gemeenten een factor 3,8.

"Dat het verschil zó groot was, had ik niet verwacht", zegt Brounen. Voor de economie is dat volgens hem zeer nadelig omdat mensen niet meer mobiel zijn."Als je nu in Loppersum woont en je vindt een baan in de Randstad, dan zou je vier jaar heen en weer moeten forenzen. Je wilt er ook niet ongelukkig worden, want een scheiding kan erg nadelig uitpakken. En dat is toch iets waar één op de drie huwelijken uiteindelijk in verzandt."

Woningmarktcijfers.nl
Anders dan de Nederlandse Vereniging van Makelaars (die per kwartaal kijkt hoe lang verkochte woningen te koop staan) berekent de website woningmarktcijfers.nl een verkooptijd. De site kijkt naar het aantal huizen dat nu te koop staat op de website funda.nl. en deelt dat door alle huizen die in een jaar verkocht worden. Staan er nu honderd te koop en werden er in een gemeente de afgelopen twaalf maanden tweehonderd woningen verkocht? Dan is de theoretische verkooptijd een half jaar. Woningen die te koop staan, wegen dan ook mee.

Ook worden de cijfers zo niet beïnvloed door makelaars die een woning even van funda.nl halen, deze in prijs verlagen en weer online plaatsen.

Verkoop huizen in Nederland. Hoe Lang Huis Te Koop Staat Gemeenten
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden