Zelfs Oprah struikelt wel eens

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Het was een volkomen nieuwe ervaring voor Oprah. Haar eigen tv-zender was een mislukking en misschien nog wel erger: daar dreigde ze aan onderdoor te gaan. Toen ze voice-overs zat in te spreken, begon het haar plotseling te duizelen. "Ik sloot even mijn ogen en dacht: 'ik kan geen enkele nieuwe gedachte meer in mijn hersens toelaten'. Ik moest een stap terug doen", vertelde ze deze zomer.

Alles wat ze de afgelopen twintig jaar had aangepakt was veranderd in puur goud. Dus ging ze ervan uit dat ook haar nieuwe project een succes zou worden: Oprah Winfrey Network, kortweg OWN, zou enkel positieve programma's uitzenden, waarvan de kijker iets zou leren en misschien zelfs spiritueel kon groeien. Eind jaren negentig was ze heel voorzichtig begonnen andere lagen van het bewustzijn aan te spreken bij haar publiek. Natuurlijk bleef ze kashmir truien en gloednieuwe auto's uitdelen, maar ze wilde liever laten zien dat het leven meer te bieden heeft dan materiële zaken.

Het 'dankbaarheidsdagboek' was eind jaren negentig een eerste, concrete stap. Ze vroeg haar miljoenen kijkers elke dag vijf zaken te noteren waarvoor ze dankbaar waren. En dat deden ze. Daarna verschenen goeroes als Deepak Chopra, Eckhart Tolle en Iyanla ('Fix your life') Vanzant op de bank waar normaal gesproken Hollywoodsterren plaatsnamen. Oprah sprak ook steeds vaker over haar eigen geloof - God is alles en alles is God - waardoor ze in streng-gelovige kringen al snel werd herkend als de antichrist.

In 2011 stopte ze met haar succesvolle talkshow om zich volledig te storten op inspirerende programma's. Dat bleek een brug te ver: de kijkcijfers van OWN bleven dramatisch. Oprah probeerde te redden wat er te redden viel met gasten als Lance Armstrong, wiens dopingbiecht perfect in het format paste.

Oprah werkte zich een slag in de rondte, maar het had nauwelijks effect. Toen ze een interview deed met regisseur Jason Russell, die volledig doordraaide toen zijn documentaire 'Kony 2012' een wereldwijde hype werd, viel het kwartje. Of in Oprah's terminologie: 'I had a lightbulb moment'. Terwijl Jason vertelde hoe hij alle rode seinen en alarmbellen had genegeerd en uiteindelijk halfnaakt en schreeuwend van straat werd gehaald, dacht Oprah: "Dit gaat over mij."

Natuurlijk had ze haar kijkers eindeloos voorgehouden dat het niet erg is om ook eens te vallen. "Mislukking is een geweldige leraar. Dat wist ik wel, maar het is iets anders om het aan den lijve te ondervinden. Nu moest ik meer doen dan een mooi verhaal vertellen. Ik moest met mezelf aan de slag."

Ze werd weer op de been geholpen door haar partner Stedman. Hij moedigde haar aan de schouders er gewoon weer onder te zetten. Oprah gooide de programmering van haar zender radicaal om. Er kwamen soaps en realityseries. "We hadden humor nodig. Lichte kost. Maar ik trek de grens bij programma's die mensen schaden. Ik voel me verantwoordelijk voor de energie die ik de wereld in stuur. De meeste mensen in de tv-wereld interesseert dat niet. Maar ik wil geen programma's waarin mensen elkaar voortdurend uitschelden voor bitches en ho's. En zeker geen geweld."

Het gaat nu beter met het netwerk. En een opsteker voor Oprah: haar talkshow 'Super Soul Sunday', waarin ze de meest uiteenlopende spirtuele gasten ontvangt, is een kijkcijferhit als vanouds. "Ik zou nog steeds het liefst een Super Soul Network hebben", zegt ze. "Maar zover is onze cultuur nog niet."

Sprituele website
Benieuwd naar Oprah's spirituele wereld? Op haar website komt iedereen aan het woord die maar iets over het onderwerp te melden heeft. Helderzienden, therapeuten, schrijvers en filmsterren, maar ook vertegenwoordigers van de wereldreligies. Er staan verhalen op over spijt, woede en rouw en in diverse tests kun je uitzoeken of je een vorig leven hebt gehad of wat de bedoeling van je huidge leven is.

www.oprah.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden